Cerar in Orban na slovesnosti ob obletnici Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti


Avtor: U.S. Datum: 3022 dni nazaj.


Slovenski in madžarski premier Miro Cerar in Viktor Orban sta nocoj prispela v Lendavo na slovesnost ob 40. obletnici Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti. Ob prihodu nista dajala izjav za medije.

Cerar se je pred tem ločeno sestal s predstavniki Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti ter s predstavniki organizacij slovenske manjšine na Madžarskem. V pogovoru je pojasnil, da so vladni napori usmerjeni k zagotavljanju doslednega uresničevanja ustavnih in zakonskih določil ter določil ratificiranih mednarodnih dokumentov, ki zadevajo posebne pravice pripadnikov madžarske in italijanske narodne skupnosti.

Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost je krovna organizacija madžarske narodnostne skupnosti v Sloveniji. Ustanovljena je bila leta 1975 s ciljem ohranitve pomurske madžarske skupnosti, njenega maternega jezika in narodne zavesti. Sredstva za njeno delovanje se zagotavljajo iz državnih proračunov Slovenije in Madžarske.

Ob popisu prebivalstva v letu 2002 se je za pripadnike madžarske narodnosti v Sloveniji izreklo 6243 oseb, 7713 oseb pa je kot materni jezik navedlo madžarski jezik. Večina jih živi v petih prekmurskih občinah Hodoš, Moravske Toplice, Šalovci, Lendava in Dobrovnik.

VIR: STA


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo