Cerar sprejel predstavnike manjšine


Avtor: U.S. Datum: 1926 dni nazaj.


Zunanji minister RS Miro Cerar je v torek v Ljubljani sprejel predstavnike slovenske narodne skupnosti v Avstriji. Pogovori so bili po navedbah Cerarja zelo konstruktivni in usmerjeni predvsem na nadaljnjo pomoč in sodelovanje Avstrije s slovensko manjšino, kjer je v zadnjem času prišlo do zastoja.

„Pomemben del slovenstva“

Cerar je še dejal, da je Slovenija slovenski narodni skupnosti v Avstriji zelo hvaležna za dolgoletna prizadevanja za ohranitev slovenske kulture, jezika in identitete na območju, kjer živi. Tako kot drugi zamejci in Slovenci po svetu gre za pomemben del slovenstva, je še dejal in se zavzel za nadaljnjo dosledno uveljavljanje 7. člena avstrijske državne pogodbe (ADP) ter da bi Slovenija in Avstrija še naprej razvijali dobrososedske odnose, ki so „res dobri“. Ob tem je izrazil pričakovanje, da bodo avstrijska vlada in lokalne oblasti še naprej namenjale posebno pozornost slovenski manjšini.

Minister dr. Cerar sprejel predstavnike slovenske narodne skupnosti v Avstriji. Foto: mzz.gov.si

Izpostavili vprašanje medijske oskrbe

Predsednica sosveta za slovensko narodno skupnost, posvetovalnega telesa pri uradu avstrijskega kanclerja, Susanne Weitlaner, ki je tudi predsednica Kulturnega društva Člen 7 za avstrijsko Štajersko in vodja Pavlove hiše, je v izjavi za medije izpostavila vprašanje financiranja narodne skupnosti, ki je povezano z za manjšino pomembno „slovensko besedo v medijih“, ohranitvijo ustrezne infrastrukture, kulturnih domov, časopisov. „To je vse del našega delovanja in brez tega ne gre,“ je dejala.

Novice „pomemben medij za ohranitev identitete“

Vodja slovenske diplomacije je še dejal, da MZZ podpira stališče manjšine, da trenutna sredstva avstrijske strani za slovensko narodno skupnost ne zadostujejo in izrazil pričakovanje, da se bo obseg teh sredstev ustrezno povečal. Napovedal je, da se bo v sredo na Dunaju z avstrijsko zunanjo ministrico Karin Kneissl pogovarjal tudi o finančnih težavah tednika Novice, saj gre po njegovih besedah za pomemben medij, ki pomaga k ohranjanju slovenske identitete. „Obstaja možnost, da se kaj naredi,“ je prepričan Cerar.

Na vprašanje o notifikaciji avstrijske državne pogodbe, je zunanji minister Cerar odgovoril, da je načelno stališče, da bo nekoč v prihodnosti moralo priti do notifikacije, vendar je treba za to izbrati primeren čas, ki ne bo obremenjen npr. z evropskimi volitvami, migracijami in podobnimi zadevami, kar bi lahko spolitiziralo tovrstno razpravo.

Že samo ravnanje tako Avstrije kot Slovenije po njegovih besedah kaže, da priznanje oziroma upoštevanja ADP v praksi ni sporno in da Slovenija na nek način dejansko „prepoznanje“ že ima.

V sredo na Dunaju

Minister za zunanje zadeve Miro Cerar bo v sredo na delovnem obisku v Avstriji. Gre za prvi obisk Cerarja kot zunanjega ministra v kakšni od sosednjih držav Slovenije. Poleg z gostiteljico, avstrijsko zunanjo ministrico Karin Kneissl se bo na Dunaju ločeno srečal tudi s predsednikom avstrijskega parlamenta Wolfgangom Sobotko.

SVSD /  slovenci.orf.at


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo