Člani društva Slovenski zbor v Düsseldorfu


Avtor: U.S. Datum: 2535 dni nazaj.


Društvo "Slovenski zvon / Die Slowenische Glocke e.V." iz Krefelda ima vsako leto v svojem programu predviden vsaj en izlet. Nekateri so namenjeni spoznavanju krajev, v katerih živijo njegovi člani, in bližnji okolici. Za takšne izlete je društvo izbralo skupno oznako: Odkrivanje neznane okolice.

Za letošnji 1. maj je bil izbran Düsseldorf, glavno mesto zvezne dežele Severno Porenje-Vestfalija. Za vožnjo v historičnem modelu tramvaja se je prijavilo veliko oseb, bistveno več, kakor je uradnih članov društva. Na koncu se je v tramvaju kljub deževnemu vremenu zbralo 51 oseb. Tako dober obisk potrjuje upravičenost in vabljivost takšnih izletov, ki trajajo en dan ali še manj.

Udeleženci izleta, ki ga je priredilo društvo Slovenski zvon iz Krefelda.

Udeleženci izleta, ki ga je priredilo društvo Slovenski zvon iz Krefelda.

S tramvajem smo se vozili polne 4 ure. Za nekatere udeležence je bilo zanimivo opazovati šoferja, s kakšno zbranostjo je moral krmariti tramvaj, da se je lahko prilagajal razmeram po ulicah. V novejših modelih je šofer zaprt v svoji kabini, pri tem pa je bilo mogoče sedeti tik za njegovim hrbtom. Drugi so opazovali ulice. Oblačno sivo vreme sicer ni spodbujalo ogledovanja mesta. A vendar je bilo mogoče tudi v tramvaju podoživeti, kako nenavadno je mesto zgrajeno, saj skoraj nima ulice, ki bi potekala ravno. Zato se je mogoče v tem mestu zelo hitro izgubiti. A občutek popolne izgubljenosti na enem križišču se lahko na naslednjem
spremeni v občutek skrajnje domačnosti. Ker nas je tramvaj zapeljal v povsem nasprotne konce mesta, saj so zanke, kjer je mogoče obrniti smer vožnnje, šele v predmestjih, je bilo zagotovljeno, da se je prav vsak udeleženec občasno počutil v povsem neznani okolici.

Kakor je značilno za takšne društvene izlete, je bilo tudi na tem poskrbljeno za zadostno in raznovrstno pijačo ter jedačo, ki so jo pripravili udeleženci izleta sami: od slovenskih klobas in salam do domačega kruha. Nihče ni bil ne lačen ne žejen. Spoznali pa smo tudi toalete, postavljene po mestu in namenjene šoferjem avtobusov in tramvajev. Majhna, skoraj neopazna poslopja so bila naše glavne postaje.

Izleta se je udeležila tudi Kitajka, prijateljica Slovenke, ki jo je povabila. Zanjo sta bili glasba, izvajana na harmoniki, in hrana, ki so ji jo ponudili, nekaj povsem neznanega in pravi kulturni šok. A očitno takšen, ki je bil sprejemljiv, saj sta bili obe dekleti v tramvaju skoraj 3 ure. Najboljša potrditev, da so takšni izleti doživetje, ki dolgo ostane v lepem spominu.
Krefeld, 4. maja 2017.
Igor Kramberger, Rozina Lovrenčič


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo