Dali so mi vse pogoje za pozitivno dolgočasje


Avtor: U.S. Datum: 2193 dni nazaj.


Pred tremi leti je Igor Pison v ljubljanski Drami režiral dramatizacijo večkrat nagrajenega romana Maje Haderlap Angel pozabe. Uprizoritev je vzbudila izredno ugoden odmev, tudi med kritiško srenjo in med gostovanjem na Koroškem. Nazadnje je Pison režiral v Slovenskem narodnem gledališču Maribor prvo uprizoritev Wagnerjevega Renskega zlata v Sloveniji in ponovno prejel številne pohvale – tudi med kritiki iz Avstrije. 23. marca pa bo na odru celovškega Mestnega gledališča zazvenel legendarni ameriški muzikal Gypsy v njegovi režiji. Igor Pison, letnik 1982, je na univerzi v rodnem Trstu študiral nemško književnost in v Münchnu operno režijo. Poleg tega je tudi pisatelj, piše v slovenščini in italijanščini.

Igor Pison

Trst velja za svetovljansko mesto, Celovec pa ravno obratno za provinco. Kakšni so vaši vtisi?

Sprašujem se, če je Trst še svetovljansko mesto, saj nekateri politiki in meščani zaradi svoje zaprtosti s težavo sprejemajo že turiste. O Celovcu nimam izdelane slike. Zelo dobro se počutim, ker je bliže vasi kot mestu. To mi je zelo prijetno, ker ni meščanskega stresa. Niti ne bi rekel, da je tako zaprto. Mogoče imam srečo, ker delam v gledališču, kjer srečam ljudi od vsepovsod. Zdi se mi, da je provinca samo po tem, ker ni velemesto, drugače pa je precej zanimiva mešanica.

Kaj vas je pripeljalo v celovško gledališče?

Bila je dolga pot, čeprav je Celovec zelo blizu Trstu. Mojo predstavo Angel pozabe je videl direktor mestnega gledališča Florian Scholz na povabilo Martina Kušeja v ljubljanski Drami in jo je potem takoj povabil v Celovec. Dogovorila sva se, da bi jaz kdaj sodeloval s celovškim gledališčem. Ker sem tedaj pripravljal veliko opero v Mariboru in praizvedbo druge opere v Bregenzu, sem se odločil za otroško gledališče, da se lahko malo sprostim. V Celovcu sem tako pripravil Lebkuchenmanna. Imel sem se zelo lepo, tudi hiša se je dobro znašla z mano in ko sem v Mariboru zaključil predstavo, me je Scholz klical in rekel, da potrebuje nujno režiserja za muzikal. Ker mi je bila zgodba všeč, sem prišel ponovno v Celovec.

Celoten pogovor z Igorjem Pisonom lahko preberete na strani http://www.novice.at/kultura/oder/igor-pison/


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo