31. oktobra 2017 je v Domu humanitarnih organizacij Dare Džambaz v Skopju potekal literarni večer v počastitev dneva reformacije in Primoža Trubarja, prvega slovenskega pisatelja, ki ga je priredilo Slovensko združenje France Prešeren Skopje.

Uvodoma je prisotne pozdravila predsednica združenja ga. Anastazija Ribarski, nato pa še veleposlanik R Slovenije v Republiki Makedoniji, prof. dr. Milan Jazbec, ki je spregovoril tudi o pomenu reformacije, Primoža Trubarja, Dalmatinovega prevoda Biblije ter drugih protestantskih piscev. Večera se je udeležil tudi konzul g. Gregor Klemenčič.

Program so sooblikovali Pevski zbor France Prešeren, pod vodstvom maestra Tomislava Šopova, ki je zapel nekaj pesmi, in člani gledališke skupine: Glorija Ribarska, Iva Serafimova, Bisera Stoiljković, Simon Stoiljković, Katerina Milčin, Damjan Serafimov, Dona Mickovska, Kristijan Gelov, Marko Stoiljković in Pavle Ribarski, v režiji Suzane Dimove in pod mentorstvom Neve Serafimove. Za scenografijo sta posrbeli gospe Aneliza Koneski in Angelca Stoiljković.

Člani gledališke skupine so ob fotografijah in z odlomki iz Trubarjevih pridig prikazali njegovo življenje in delo ter najpomembnejša dela drugih protestantskih piscev. Na koncu so uprizorili še Slovensko legendo Antona Aškerca in tako zaokrožili večer.

Sodeč po aplavzu je bil gledalcem večer všeč.

Iva Serafimova