Dan slovenske kulture v Čedadu


Avtor: U.S. Datum: 1898 dni nazaj.


Letošnja osrednja Prešernova proslava Slovencev v Italiji nosi naslov Kot ptice prešerno – glasbeno popotovanje od morja do gora in bo v nekdanji cerkvi sv. Frančiška v Čedadu v nedeljo, 10. februarja, ob 17.uri.

Spomenik Francetu Prešernu. Foto: Dom

Kulturni del večera bodo izvajali učenci, bivši učenci in profesorji Slovenskega centra za glasbeno vzgojo Emil Komel in Glasbene matice v obliki glasbenega popotovanja od tržaške pokrajine, mimo goriške do videnskega območja. Glasbeni del sestavljajo tako instrumentalne kot pevske skladbe, ki so jih napisali ali priredili slovenski skladatelji zamejskega območja. Celotno proslavo, na kateri bo slavnostno spregovorila Margherita Trusgnach in v kateri bo poleg glasbe tudi poezija in plesne točke bo v režiji Romea Grebenška.

Na večeru bodo tudi dodeljena prešernova priznanja za življenjsko delo zaslužnim pripadnikom slovenske narodne skupnosti v Italiji, ki jih dodelita krovni organizaciji SSO in SKGZ, ki sta tudi glavna organizatorja večera.

Tudi Slovenci iz videnske pokrajine upravičeno in enakopravno skupaj z rojaki na Goriškem in Tržaškem praznujemo Dan slovenske kulture. Saj so vse naše domače govorice, ljudske pesmi, glasba, pravljice, uspavanke in še veliko drugega neodtujljiv del slovenskega kulturnega zaklada. Zaklada, ki smo ga čuvali in gojili skozi stoletja in skozi težke čase, ko nam je sovražna politika trgala materni jezik, rezala kulturne korenine in preprečevala stik z rojaki, češ da nismo Slovenci, temveč nekakšno brezimensko slovansko pleme, ki nima pravice do pisane besede in šolanja v materinščini.

Dom


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo