Deklaracija o knjigi


Avtor: slovenci Datum: 2470 dni nazaj.


Društvo slovenskih pisateljev  se je določilo, da bo ob letošnjem svetovnem dnevu knjige, 23. aprilu, objavilo Deklaracijo o knjigi, ki želi opozoriti mednarodno javnost na pomen in usodo knjige. Pri pisanju Deklaracije so Izhajali iz paradoksalnega spoznanja, da je eden temeljnih slovenskih problemov, da smo v zadnjega četrt stoletja, odkar imamo samostojno državo,  izgubili svojo samozavest.

noc knjige slike

Kot je za portal Slovenci.si povedal predsednik Društva slovenskih pisateljev Ivo Svetina so z Deklaracijo  želeli tudi opozoriti, da je moč, duhovna seveda, lahko tudi na strani majhnih. Da moramo Slovenci znova in znova izpostavljati svoje prednosti in ne pomanjkljivosti. In da naša samozavest izhaja iz dejstva, da je prva knjiga v slovenskem  jeziku izšla leta 1550:"Kljub nenehni ogroženosti smo ohranili svoj jezik, svojo kulturo, svojo identiteto. Naše članstvo v EU (in NATO) nas mora samo vzpodbujati pri nadaljnji krepitvi  naše samobitnosti."

Celotno deklaracijo o knjigi si lahko preberete na povezavi: Deklaracija o knjigi.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo