Dialog je in bo ostal srčna zadeva


Avtor: U.S. Datum: 2357 dni nazaj.


Tako je v vabilu na Kulturni teden 2017, ki bo v Borovljah na avstrijskem Koroškem potekal bo od 14. do 17. septembra, napisal deželni glavar dr. Peter Kaiser. To je tradicionalni teden medsebojnega srečevanja in sožitja, ki ga pripravlja Biro za slovensko narodno skupnost pri koroški deželni vladi v Celovcu v sodelovanju s kulturnima zvezama koroških Slovencev, Krščansko kulturno zvezo in Slovensko prosvetno zvezo ter s krajevnimi slovenskimi društvi.

Prvi Kulturni teden je potekal leta 1993. Vsako leto dogodki potekajo v drugem kraju tako znotraj področja, kjer se govorita oba jezika kot tudi na robu področja ali zunaj njega. Osnovni namen je spodbujanje sporazumevanja in dialoga med ljudi ter osvetlitev bogatega ustvarjanja slovenske narodne skupnosti.

Kulturni teden bo letos po dvajsetih letih drugič potekal v mestni občini Borovlje. Posebni vrhunci bodo 20-letnica dvojezičnega vrtca »Jaz in Ti – Du und ich«, razstava »Pregon koroških Slovencev leta 1942« (ob 75. obletnici), ekumenska prireditev ob 500-letnici reformacije, gledališke in glasbene točke itn. Vstop na prireditve je prost.

Koordinator kulturnega tedna je Thomas Kassl iz biroja za slovensko narodno skupnost, pri oblikovanju programa je sodeloval Roman Verdel, predsednik Slovenskega prosvetnega društva Borovlje.

Župan Borovelj, najjužnejšega mesta v Avstriji Ingo Aper, je v vabilo zapisal, da v njegovi občini od nekdaj živita kulturna in jezikovna raznolikost: "Tako nemško govoreči kakor tudi slovensko govoreči Boroveljčani in Boroveljčanke so del številnih društev in sodelujejo skupaj pri mnogih prireditvah. Tako vsako leto skupaj z našo partnersko občino Tržič organiziramo tradicionalni semenj EU na starem prelazu Ljubelj. Pod geslom »Ples brez meja« se srečavajo obmejni prebivalci iz Koroške in Slovenije ob skupnem čezmejnem plesu, muziciranju, jedi in praznovanju. Prireditev, ki povezuje naroda in odstranja še zadnje meje v glavah ljudi".

Na slovesnem odprtju, ki bo v četrtek, 14. septembra, ob 17. uri v mestni hiši v Borovljah, bosta zbrane poleg župana in deželnega glavarja pozdravila tudi predsednik Krščanske kulturne zveze dekan Janko Krištof in zvezni minister za umetnost in kulturo, ustavo in medije Mag. Thomas Drozda. Udeležbo je napovedal tudi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc. Neposredni prenos bo na frekvencah slovenskega sporeda ORF.

V nedeljo ob 9.30 bo v mestni cerkvi sveta maša, maševala bosta mestni župnik msgr. dr. Jakob Ibounig in provizor mag. Josef Markowitz. Mašo oblikujeta Kirchenchor St. Martinus Ferlach in cerkveni zbor Borovlje.

Radio Ognjišče


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo