Dijaki iz zamejstva obiskali Evropski parlament v Strasbourgu


Avtor: U.S. Datum: 2264 dni nazaj.


Dijaki slovenskih in dvojezičnih šol iz avstrijske Koroške, Goriške in Trsta so v okviru ekskurzije Slomejci ta teden obiskali Evropski parlament v Strasbourgu. Med drugim so si ogledali veliko plenarno dvorano, kjer poteka sprejemanje zakonodaje za nekaj več kot 500 milijonov evropskih državljanov in se srečali s šestimi evropskimi poslanci iz Slovenije.

Foto: STA

Evroposlanci Milan Zver, Tanja Fajon, Alojz Peterle, Romana Tomc, Franc Bogovič in Patricija Šulin so z mladimi spregovorili o skupnih aktualnih evropskih izzivih, kot so npr. brexit, migracije, evropski steber socialnih pravic in digitalna agenda. Predstavili so tudi svoje delo za mlade na področju izobraževanja in izmenjav Erasmus+, ter vrednote, ki nas povezujejo, kamor spada tudi večjezičnost, so sporočili iz Narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS), ene od krovnih organizacij Slovencev na avstrijskem Koroškem.

O pomenu jezikov in še zlasti rabi slovenskega jezika v Evropskem parlamentu je mladim predaval direktor generalnega direktorata za prevajanje v Evropskem parlamentu, Slovenec Valter Mavrič, ki vodi največjo prevajalsko službo na svetu s 552 jezikovnimi kombinacijami in približno 1300 prevajalci.

Dijaki iz zamejstva so v Strasbourgu obiskali tudi sedež Sveta Evrope, kjer so spoznali delovanje organizacije, še posebej njeno vlogo na področju zaščite manjšin.

Ekskurzija poteka v okviru čezmejnega projekta, v katerem 80 dijakov iz devetih srednjih iz zamejstva spoznava evropsko parlamentarno demokracijo, delovanje Evropske unije in vlogo, ki jo imata v življenju evropskih državljanov. V okviru ekskurzije Slomejci bodo zamejski dijaki obiskali še Luxembourg in Bruselj, kjer bodo tako kot v Strasbourgu v praksi spoznali delovanje evropskih institucij in pomen evropskega povezovanja.

STA


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo