11. in 12. maja 2017 sta se v Sarajevu odvila Dneva novega slovenskega filma. Več kot 130 obiskovalcev mednarodno uveljavljenega Kina Meeting Point, v katerem nacionalne kinematografije (Španija, Turčija, Švedska, Italija, …) skozi vse leto redno prikazujejo dosežke svojih filmskih ustvarjalcev in ki je hrbtenica največjega filmskega festivala v regiji: “Sarajevo film festival” si je v dveh večerih ogledalo film Nočna ptica, režiserke Špele Čadež, film Šiška Deluxe, režiserja Jana Cvitkoviča, in film Srečno, Orlo, režiserke Sare Kern, ter Nočno življenje, režiserja Damjana Kozoleta.

Uvodoma je Dneva novega slovenskega filma odprl veleposlanik RS v Sarajevu mag. Iztok Grmek, na predstavitvi pa je sodelovala in občinstvo pozdravila koproducentka filma Nočno življenje Amra Bakšić Čamo.

V dveh dneh so si obiskovalci tako ogledali dva celovečerna filma, ki sta ju podpisala Jan Cvitkovič in Damjan Kozole, ter dva kratka, ki sta ju ustvarili režiserki Špela Čadež in Sara Kern. Vsi prikazani filmi pa so obiskovalce navdušili z refleksijo časa, predvsem pa z individualnimi usodami posameznikov, ki v primežu globalnega in velikokrat preveč banalnega sveta iščejo in hlepijo po ljubezni ter se borijo za preživetje.

Projekt, ki sta ga finančno podprla Urad vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu ter Slovenski filmski center, je v sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Slovenije v Sarajevu, Društvom Slovencev Ivan Cankar v Sarajevu, Centrom za slovenščino kot drugi in tuji jezik pri FF UL in z že omenjenim s Slovenskim filmskim centrom idejno zasnoval in organizacijsko pripravil ter realiziral mag. Pavel Ocepek, učitelj slovenščine na tuji univerzi (Lektorat slovenskega jezika na Oddelku za slovanske jezike in književnost FF UNSA), vsebinsko pa je program sooblikovala Nerina T. Kocjančič, vodja distribucije in promocije pri Slovenskem filmskem centru, pri logistiki pa je na pomoč priskočila mag. Maja Žužek z Ministrstva za zunanje zadeve RS.

mag. Pavel Ocepek, učitelj slovenščine na tuji univerzi

Dneva novega slovenskega filma Sarajevo

Dneva slovenskega filma je odprl Veleposlanik Slovenije v Sarajevu Iztok Grmek. Dneva slovenskega filma je odprl Veleposlanik Slovenije v Sarajevu Iztok Grmek. Foto: Pavel Ocepek