Dnevi slovenskega filma v Beogradu, od 23. do 26. novembra 2015


Avtor: slovenci Datum: 3027 dni nazaj.


Ni bolj primernega prostora za predstavitev novejše slovenske filmske produkcije, kot je nova zgradba Jugoslovanske kinoteke v Beogradu. Obe ustanovi, slovenska in srbska, tesno sodelujeta pri ohranjanju in zaščiti skupnega filmskega fonda ter na ta način obujata spomine na filmske ustvarjalce, ki so združili obe, pa tudi nekdanjo jugoslovansko kinematografijo. Manifestacija Dnevi slovenskega filma je zastavljena tudi kot prva predstavitev (naj)mlajše in srednje generacije slovenskih filmskih ustvarjalcev.
Jan Cvitković, Maja Weiss, Metod Pevec, Martin Turk so predstavniki mlajše in srednje generacije slovenskih filmskih ustvarjalcev, Urša Menart, Matej Nahtigal, Barbara Zemljič, Matjaž Ivanišin pa so predstavniki najmlajše generacije.
Maja Weiss se bo beograjski publiki predstavila s projektom, ki zajema dokumentarni film Banditenkinder – slovenskemu narodu ukradeni otroci ter spremljajočo razstavo Celjskega muzeja, avtorja dr. Toneta Kregarja, ki pripoveduje zgodbo o trpki in boleči usodi ukradenih slovenskih otrok med drugo svetovno vojno in po njej.

Metod Pevec nas bo popeljal v prostore bivšega doma za začasne delavce v Sloveniji in pripoveduje zgodbo o ljudeh, ki so pozabljeni in brezupno čakajo na uresničitev njihovih pridobljenih pravic.
Martin Turk s filmom Nahrani me z besedami posega v bistvo odnosa med očetom in dvema sinovoma ter opisuje raziskovanje v labirintu osnovnih človeških odnosov.
Barbara Zemljič in Urša Menart, prva z igranim, druga pa z dokumentarnim filmom, pripovedujeta o položaju in obravnavi ženske v sodobni družbi.
Glavna junakinja Zemljičinega filma Panika je 40-letna poročena ženska, ki išče nove življenjske izkušnje in na novo vzpostavlja sebe v odnosih z drugimi ljudmi. Celovečerec Panika je bil leta 2013 najbolj gledan film v Sloveniji.

Urša Menart v svojem dokumentarcu Kaj pa Mojca obravnava upodobitve žensk skozi zgodovino slovenskega filma in se obenem sprašuje, ali so to tipične predstavnice žensk na tem področju.
Matej Nahtigal, pripadnik glasbene rock generacije, je posnel film Psi brezčasja, kjer meša ideologijo novejše novejše triler produkcije z domačimi temami. Akcijskega junaka uvaja v svet podzemnega kriminala, ki so ubili njegovega brata.
Beograjski publiki dobro znan režiser Jan Cvitković se bo predstavil s kratkim filmom Ljubezen na strehi, večkratno nagrajeni baladi o starejšem zakonskem paru.
V zaključnem delu Dnevov slovenskega filma bo prikazan film Šampanjski twist režiserja Harryja Raga, kratki film o polnjenju in praznjenju šampanjskih steklenic – simbolu luksuza in uživanja. V istem terminu bo prikazan tudi kratki filmski potopisni esej Karpo popotnik Matjaža Ivanišina, hommáge profesorju, ki ga je uvedel v svet filma.
Zaključni večer manifestacije bo posvečen Karpu Godini, kultnemu avtorju, ki je s svojim delom pustil neizbrisljive sledi v srbski in nekdanji jugoslovanski kinematografiji. Na Dnevih slovenskega filma bo prikazan njegov film Umetni raj, vrhunec njegovega sodelovanja z Brankom Vučićevićem, vizualnim filmskim oblikovalcem in kinematografskim eruditom. Film je svojevrsten esej in epilog zgodovine nastanka slovenskega filma.
Dnevi slovenskega filma so projekt Društva Slovencev v Beogradu – Društva Sava, podprli pa so ga Urad vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu, Veleposlaništvo Republike Slovenije v Beogradu, Filmski center Slovenije, Filmski center Srbije ter Slovenska in Jugoslovanska kinoteka.

Za več informacij obiščite: www.danislovenackogfilma.org

Vabilo - dnevi slovenskega filma v Beogradu


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo