Danes, v soboto, 6. julija 2019, v Radovljici poteka tradicionalno srečanje Slovencev iz izseljenstva in tudi zamejstva. Program letos sooblikujejo štiri ustanove civilne družbe (Slovenska izseljenska matica kot letošnji koordinator, Svetovni slovenski kongres, Slovenija v svetu in Rafaelova družba).

Ob 18. uri boste lahko osrednji del prireditve spremljali tudi v neposrednem prenosu:

Program:

Vsebina posameznih dogodkov:

ARHIV

Dobrodošli doma 2011

PV Pahor in minister Žekš

PV, Žekš, društvo Nagelj (CRO)

DSC_6492

Dobrodošli doma 2012

_DSC0678 _DSC0761_DSC0625

Dobrodošli doma 2013

130705_prireditev Dobrodosli doma_nrovan_006130705_prireditev Dobrodosli doma_nrovan_012130705_prireditev Dobrodosli doma_nrovan_013

Dobrodošli doma 2014

Stara kolesa v Škofji Loki

Stojnice v Škofji Loki

Dobrodošli doma 2015

20150704_15394720150704_12154920150704_11105720150704_12585520150704_115539

Dobrodošli doma 2017

Posnetek dogajanja na glavnem odru prireditve  na dvorcu Rakičan pri Murski Soboti (nastopi folklornih skupin):

Leta 2018 je srečanje Dobrodošli doma gostila Občina Brežice.

Foto: Mediaspeed

Da bi Slovencem, ki živijo zunaj meja matične domovine, pokazali čim več, so prireditelji poleg Brežic vključili še šest drugih krajev, od Čateža ob Savi, Jesenic na Dolenjskem, Bizeljskega, Dobove, Pišec. Goste so seznanili z lokalnimi turističnimi znamenitostmi in kulturnim delovanjem. Vrhunec je bil popoldanski nastop vseh sodelujočih na dvorišču gradu Brežice. Letošnje srečanje je privabilo skoraj 400 nastopajočih, ki so se predstavili s svojimi zbori, folklornimi in gledališkimi skupinami, in približno toliko obiskovalcev, ki so se na ta dan združili v slovenski pesmi in besedi. Srečanje Dobrodošli doma je posebno tudi zato, ker opozarja na kulturno dediščino in izročilo, predstavlja kulinariko in skozi različne dejavnosti utrjuje vezi med obiskovalci ter ohranja slovensko identiteto.

Foto: Mediaspeed

Na programu srečanja so med drugim predstavitev izbranih nagrajenih del nagradnega natečaja omenjenega urada za diplomska, magistrska in doktorska dela.

Osrednja prireditev srečanja je popoldne potekala v atriju brežiškega gradu, kjer je zbrane med drugimi nagovoril minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc, ki opravlja tekoče posle. Letošnjemu srečanju je pripisal posebno vrednost, ker sovpada s stoletnico Cankarjeve smrti in letom evropske kulturne dediščine, rojakom iz sveta in zamejstva pa se je vnovič zahvalil za njihov neprecenljiv doprinos pri osamosvajanju Slovenije. »Slovenija je z vsemi vami mnogo večja kot sicer,« je dejal minister in dodal, da nas Slovence v matični domovini prizadevanja in ponos Slovencev v zamejstvu in tujini navdajajo z voljo in upanjem ter pozitivno energijo.

Foto: Mediaspeed

»Vesel in zadovoljen sem, da je dogodek Dobrodošli doma v Brežicah uspel, zelo ponosen sem, da poteka v več krajih. Mislim, da s tem širimo kulturo, identiteto in slovenski jezik širimo,« je v kratkem pogovoru za spletni portal Slovenci.si dejal minister. Po njegovem mnenju je zaključni dogodek pokazal, kako pomembno je druženje Slovencev, tako iz Slovenije kot tudi iz zamejstva in sveta.

Vsak dogodek je bil po svoje specifičen, meni minister, v čigar mandatu so se zvrstila štiri srečanja Dobrodošli doma. »Prav je, da dogodek selimo, ker mu vsak kraj daje lastno identiteto. S tem dogodku dajemo dimenzijo različnosti in skupni imenovalec slovenstva, slovenskega jezika, identitete in povezovanja.«

Kaj bo svetoval svojemu nasledniku? »Sporočilo, naj gradijo ta dogodek naprej, bom predal tudi nasledniku. To je dan Slovencev v Sloveniji in tujini.«

Popoldne je na široko odprl vrata tudi Posavski muzej Brežice, obiskovalci so si do polnoči lahko ogledovali tri razstave: Besede in podobe – Lepljenka, ki je nastala v sodelovanju z brežiško izpostavo JSKD, razstavo Iz mnogih dežel: ob 120. obletnici rojstva Louisa Adamiča v organizaciji NUK-a in Rojstvo novih domovin, ki je nastala v sodelovanju z Rafaelovo družbo.

»Sami pa smo skupaj s KD Kapele in Vinogradniškim društvom Pišece pripravili tudi tematsko razstavo o etnografskih filmih, življenju po 2. svetovni vojni, o danes manj znanih kmečkih opravilih, ki so številnim še vedno blizu,« je pojasnila Alenka Černelič Krošelj, v. d. direktorice Posavskega muzeja Brežice, gostiteljica slovesnega dela prireditve.

V čudoviti Viteški dvorani smo zvečer prisluhnili učencem Glasbene šole Brežice, ki so pripravili koncert skupaj z vrstniki iz Glasbene šole Samobor, kjer deluje prof. Goran Gorše, ki poučuje tudi na brežiški glasbeni šoli, hkrati pa je tudi predstavnik slovenske manjšine v skupščini mesta Samobor, je še povedala Černelič Krošljeva. Z izjemnim muziciranjem in pestrim repertoarjem so navdušili publiko.

Poletni večer se je prevesil noč s predvajanjem vinogradniškega etnografskega filma Od kola do vina o tem, kako je treba za vinograd skrbeti vse leto, ki ga je pripravilo vinogradniško društvo in snemalec Davor Lipej. »Veseli smo obiskovalcev, kot muzej, ki deluje na regionalnem območju, pa si želimo še širše prepoznavnosti v Sloveniji in svetu,« je poudarila sogovornica.

Foto: Mediaspeed

Ob robu kulturnih prireditev so predstavniki Komunale Vrhnika rojakom simbolično predali knjige slovenskih avtorjev. »V Cankarjevem letu smo se odločili za zbiranje knjig s posebnim namenom , ki je bil prikladen za rojake. Zbiramo namreč slovenske avtorje, od Otona Župančiča do Ferija Lainščka in seveda Ivana Cankarja. Ljudje, ki so šli v svet, naj berejo slovenske knjige,« je povedala Breda Kovač Babnik iz Komunale Vrhnika. Po njenih besedah so do sobote zbrali 4450 knjig, a vse kaže, da bo knjig še več. »Danes jih predajamo samo simbolno, na slovesnem dohodku v Kostanjevici pa jih bomo podarili Slovencem v Porabju,« je povedala sogovornica.

O vtisih o prireditvi in o Sloveniji smo povprašali tudi nekatere naključno izbrane udeležence.

Foto: Mediaspeed

Katarina Obranović, ki se je pred enajstimi leti preselila v Veliko Britanijo, je redna gostja srečanj Dobrodošli doma. Letošnje se ji je zdelo nekoliko razdrobljeno, zato se je med številnimi dogodki težko znašla. Sicer pa se teh srečanj rada udeležuje, saj, kot pravi, Slovence iz sveta in zamejstva povezujejo. »Politično stanje Slovenije je bolj žalostno, vendar v prihodnost svoje domovine gledam pozitivno. Veliko je manjših skupin, ki delajo za Slovence, tudi sami v Angliji skušamo organizirati dogodke, predstavljati ljudi, a mislim, da bo treba marsikaj spremeniti v temeljih,« je strnila vtise o Sloveniji.

Zvonko Vidaković je prišel iz Subotice, iz Vojvodine. Bil že na nekaterih drugih srečanjih, je član Društva Slovencev Triglav iz Subotice. Kot pravi, ima sorodnike v Mariboru. »Letošnji vtisi prekrasni. Veseli me, da sem zares doživel, videl Slovenijo – malo državo, toliko lepega. Bili smo v dolini Vintgar, na morju, v jamah … Navdušujoče!« pravi. V Sloveniji je ostal dva dni, potem pa se je s čudovitimi vtisi vrnil domov.

Marjan in Fanika Herceg sta Slovenca iz Berlina. Trenutno sta na dopustu v Sloveniji in sta se udeležila tudi srečanja v Brežicah. »Slovenija je še vedno naša domovina,« pravi Marjan, Fanika pa dodaja, da prihajata v Slovenijo enkrat na leto in tu preživita nekaj mesecev v svoji hiši, kjer, kot pravita, uživala življenje, ki je v Sloveniji dosti bolj sproščeno kot v Nemčiji.

Blanka Markovič Kocen

Več fotografij: www.mediaspeed.net

Video posnetek