Dogaja se!


Avtor: U.S. Datum: 1589 dni nazaj.


Manjšinske in lokalne volitve v Porabju, Cikcak po Šmihelu pri Pliberku in 30 let njihovega New Times Bigbanda, SSG Trst in Krčmarica Mirandolina, Poklon viziji in dejavna Vasiljka Tovarloža

Kaj so porabskim Slovencem prinesle lokalne volitve in manjšinske na Madžarskem? Zagovornica  Slovencev v madžarskem parlamentu Erika Köleš Kiss je zadovoljna, da za slovensko narodno skupnost ni značilen takoimenovani etnobiznis, ko se za pripadnike narodne skupnosti opredeljujejo ljudje, ki nimajo s samo manjšino nobene povezave. To je namreč postala pogosta praksa na Madžarskem. Dodaja pa tudi, da so volitve nadzor nad delovanjem oblasti.

” Na volitvah ljudje nagradijo z izvolitvijo in kaznujejo neizvoljene.”

Cikcak po Šmihelu pri Pliberku je bilo sklepno dejanje praznovanja ob 40-letnici lutkarstva in 20-letnici festivala Cikl Cakl. Sprehoda po vasi se je udeležilo več deset ljudi, ki so si ogledali 3 lutkovne predstave in film, ki so ga ob jubileju posneli mladi Šmihelčani.  Umetniška vodja festivala Cikl Cakl Veronika Kušej pa že dela načrte za prihodnje leto, ki bo v znamenju 100. obletnice  koroškega plebiscita.

“Odobrili so nam projekt v okviru razstave Koroška 2020 in odločili smo se, da se posvetimo problematiki mej… Gre za zelo odprto temo in seveda že iščem predstave.”

V Šmihelu pri Pliberku pa te dni praznujejo tudi 30 let njihovega bigbanda. V Pliberku bodo tako v soboto pripravili koncert z gosti, znanimi koroškimi slovenskimi glasbeniki, pravi Miha Vavti, ustanovitelj društva godba na pihala, v okviru katerega deluje tudi New Times Bigband. Glasbenik in glasbeni pedagog si želi več finančne podpore tako iz zveznega urada kot iz Urada za Slovence v zamejstvu.

“Iz leta v leto se finančne podpore zmanjšujejo. Enako velja tudi za naše domače organizacije. Ni neke večje podpore in priznanja in to kljub temu, da smo edina slovenska godba na avstrijskem Koroškem, edino društvo, ki izobražuje mlade o jazz in popularni glasbi.”

V tokratni oddaji si ogledamo premiero predstave Krčmarica Mirandolina v Slovenskem stalnem gledališču v Trstu in se s Katjo Pegan pogovarjamo o Trstu pred 100 leti. Več lahko slišite o filmskem festivalu Poklon viziji, ki je potekal v kar 7 mestih v Sloveniji in Italiji. Gostimo pa tudi Vasiljko Tovarloža, dolgoletno in aktivno članico društva Slovenski dom v Zagrebu, ki upa, da bodo mladi, ko bodo imeli manj obveznosti, prišli tudi v njihovo društvo.

Več v oddaji Sotočja

Dejavna rojakinja iz Zagreba Vasiljka Tovarloža
Dejavna rojakinja iz Zagreba Vasiljka Tovarloža


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo