Srečanja pod lipami – gost mariborski nadškof msgr. Alojzij Cvikl

Informacije o dogodku


Datum: 18. 2. 2016

Lokacija: Kulturni center Lojze Bratuž, V.le/Drev. XX Settembre 85 - Gorica

Cena: Brezplačno!

Kontakt:

Protagonist četrtkovega Srečanja pod lipami bo ugledni gost, v Gorico namreč prihaja mariborski nadškof msgr. Alojzij Cvikl. Zasluge za obisk slovenskega nadškofa v posoškem mestu ima duhovnik mariborske nadškofije, sicer pa goriški rojak Franček Bertolini, ki bo na večeru z nadškofom tudi vodil pogovor.

Msgr. Alojzij Cvikl je slovenski jezuit, med leti 1995-2001 je bil tudi provincial slovenske province, nakar je postal rektor papeškega kolegija Russicum v Rimu. Rojen je v Celju, jezuitsko prakso je opravljal v Turinu, študiral na Gregoriani v Rimu, kjer je prejel tudi diakonsko posvečenje, podiplomski študij je opravil v Bruslju, jezuitsko formacijo pa dokončal v Padovi. Leta 2010 je bil poklican, da prevzame mesto začasnega ekonoma mariborske nadškofije v času finančne krize in uspelo mu je, da je sklenil sporazum z upniki. Marca 2015 je bil imenovan za mariborskega nadškofa. Izbral si je geslo Iz teme bo zasvetila luč. Msgr. Alojzij Cvikl je tudi predsednik slovenske Karitas, ki je lani beležila 25. letnico ustanovitve.

Iztočnic za pogovor tako res ne bo zmanjkalo. Na večeru bo govor o slovenski Cerkvi in vlogi katoličana v slovenski in zahodni družbi, pa tudi o svetem letu usmiljenja, o prehojeni poti, o postu, o papežu Frančišku in pastorali, delu z mladimi in izzivih današnjega časa ter seveda o mariborski nadškofiji.

Nadškof Cvikl bo v Gorico prišel že popoldne. Ob 18. uri bo daroval večerno mašo v cerkvi Svetega Ivana.

Srečanje pod lipami bo v četrtek ob 20. uri v komorni dvorani Kulturnega centra Lojze Bratuž. Večer prirejata v skupnem sodelovanju goriški hram in Krožek za družbena vprašanja Anton Gregorčič.

Po večeru z mariborskim nadškofom se bodo Srečanja prekinila do 31. marca, saj bodo v postnem času, kot vsako leto, Predavanja v Močnikovem domu, za katera skrbi Skupnost družin Sončnica.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More