‘Dokler veter ne menja svojega jezika’


Avtor: U.S. Datum: 1522 dni nazaj.


Ob slovenskem kulturnem prazniku prešerno med Slovenci v sosednjih državah - od Trsta prek Pulja do Monoštra, kako pa je s skupnim slovenskim kulturnim prostorom in usodo gledališkega abonmaja Pogled dlje SPZ iz Celovca

Kulturni praznik je za rojake v sosednjih državah eden najpomembnejših, letošnja praznovanja pa so bila tudi v znamenju pomembnih obletnic.

Dokler veter ne menja svojega jezika je bilo geslo osrednje proslave Slovencev v Italiji,  ki so jo pripravili v Kulturnem domu v Trstu. Verz iz pesmi V besedo sem bil rojen Gustava Januša je bil rdeča nit sprehoda po slovenski pesniški pokrajini, s katerim so zaznamovali pomembni obletnici; 75-letnico delovanja njihovega Radia Trst A in 25-letnico slovenskega televizijskega programa.

Porabski Slovenci so tokratno osrednjo proslavo posvetili 20-letnici delovanja Radia Monošter –  edini radijski postaj Slovencev na Madžarskem. Odgovorni urednik Francek Mukič je prepričan, da bo, če bo še naprej živelo prijateljstvo med narodi, živel tudi Radio Monošter.

Pridružimo se tudi rojakom v Istri, ki so osrednjo slovesnost tokrat pripravili v Pulju. Odkar so slovenska društva iz Istre povezana v koordinacijo vsako leto proslavo pripravijo v drugem kraju, pojasnjuje predsednica SKD Istra iz Pulja Danica Avbelj. Letos je bil na vrsti Pulj, kjer so se velikemu slovenskemu pesniku poklonili z recitalom  in pesmimi domačega zbora Encijan, ki letos praznuje 15-letnico delovanja.

Kakšna pa bo usoda gledališkega abonmaja Pogled dlje in gostovanj profesionalnih gledališč iz Slovenije na avstrijskem Koroškem? Denarja namreč ni dovolj. Ministrstvo za kulturo odgovornost za sofinanciranje prelaga na Urad za Slovence v zamejstvu. Tam pa so prepričani, da bi moralo tudi pristojno kulturno ministrstvo prispevati sredstva, saj gre za promocijo slovenskih gledališč v tujini. Do kam sega slovenski kulturni prostor in pogled pristojnih v Sloveniji, lahko slišite v Sotočjih!

Prisluhnite oddaji! Sotočja (Radio prvi)


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo