Drago Jančar na Švedskem


Avtor: slovenci Datum: 2668 dni nazaj.


Dogodek je bil organiziran v sodelovanju s častnim konzulom RS dr. Darijem Križem, ki je bil tudi moderator dogodka. Dogodku je prisostvovalo švedsko občinstvo, med drugim pa so se srečanja z g. Jančarjem udeležili tudi župan mesta Lund ter predsednik Slovenskega društva Planika iz Malmöja na Švedskem in pa člani slovenske skupnosti na Švedskem. Povabljeni gostje in ostali obiskovalci so prisluhnili pogovoru med g. Jančarjem in g. Križem, kjer je bila skozi intervju predstavljena slovenska zgodovina in kultura, s poudarkom na pomembnosti literature oziroma kulture na splošno pri krepitvi identitete posameznega naroda.

bild5-1

V švedski jezik so sicer prevedena literatura dela 12 slovenskih avtorjev, a med njimi – za sedaj – še ni del najbolj priznanega slovenskega avtorja g. Draga Jančarja. S strani VKH bomo v tem smislu še naprej aktivno sodelovali pri vzpostavljanju in krepitvi stikov ter posebej glede iskanja možnosti, da se v švedski jezik prevede več slovenskih literarnih del. Kot smo poudarili že v našem predhodnem poročilu iz dogodka, ki smo ga organizirali na Danskem, ocenjujemo, da v Skandinaviji na splošno, predvsem pa na Švedskem, kjer živi največja slovenska skupnost v tej regiji, obstaja še veliko priložnosti za krepitev medsebojnega sodelovanja na področju literature in kulture.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo