Dramska delavnica in kviz o Prešernu


Avtor: U.S. Datum: 2543 dni nazaj.


V soboto, 4. marca, sta bila v prostorih Društva Slovencev Triglav v Banjaluki dva dogodka, namenjena spoznavanju življenja in dela Franceta Prešerna. Obiskala sta nas igralec Pavle Ravnohrib in psiholog Darko Hederih.

Igralec Pavle Ravnohrib je svetoval mladim igralcem pri uprizoritvi Turjaške Rozamunde

Pavle Ravnohrib, ki je v slovenski televizijski nadaljevanki odlično upodobil Franceta Prešerna, je učence vodil pri poustvarjanju Turjaške Rozamunde. Cilj ni bil priprava predstave, ampak poglobljeno spoznavanje te Prešernove romance, njen »prevod« v sodobno slovenščino in zabavna improvizacija. Dobili smo odlično Rozamundo pa tudi Lejla, Rozamundnina teta, Ostrovrhar in drugi so pokazali svoje veselje do igre.

Pri dopolnilnem pouku slovenščine smo v vseh skupinah februar posvetili kulturi. Brali smo o življenju Primičeve Julije, spoznali smo Julijin portret, ki ga je naslikal Matevž Langus, ogledali smo si slovenski film Razredni sovražnik, osnovnošolci in srednješolci pa so brali Prešernove pesmi in zapise o njegovem življenju in delu.

Svoje znanje so imeli priložnost pokazati na kvizu, ki ga je pripravil in vodil Darko Hederih. Sodelovalo je šest ekip iz Banjaluke in Slatine. Ni bilo vprašanja, na katerega ne bi znali odgovoriti, zato so poslušalci izvedeli marsikaj zanimivega.

Delo Franceta Prešerna je še vedno živo, njegove pesmi ponujajo razmislek o življenju danes, mnoge teme so blizu tudi sodobnim mladostnikom. Vse to je se je potrdilo na dramski delavnici in kvizu, s katerima smo obogatili mesec kulture. O prireditvah so poročali tudi v jutranjem televizijskem programu.

Barbara Hanuš


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo