Društvo gledaliških režiserjev proti “partikularnim interesom” v SSG Trst


Avtor: slovenci Datum: 2839 dni nazaj.


Trst - Društvo gledaliških režiserjev z zaskrbljenostjo spremlja dogajanje v Slovenskem stalnem gledališču (SSG) v Trstu po tem, ko je igralski ansambel javno izrazil nestrinjanje z odločitvami umetniškega koordinatorja Eduarda Milerja. Kot opaža, se ponavlja neproduktiven vzorec odstavljanja umetniškega vodje in prekinitve kontinuitete razvoja.

20160413-00683851

Režiser Eduard Miler. Foto: Tamino Petelinšek/STA

"Obžalovanja vredno bi bilo, če bi znova dopustili, da bi partikularni interesi krojili umetniški razvoj tržaškega gledališča, ki v zadnjih letih doživlja razcvet prav pod vodenjem tistih umetniških vodij, ki jih ansambel želi odstraniti z njihove funkcije. Tako je bilo s Primožem Beblerjem, Diano Koloini in zdaj z Eduardom Milerjem," je društvo zapisalo v pismu upravnemu svetu SSG Trst.

Programi omenjenih so, kot izpostavlja društvo, dobili potrditev za svoje delo pri strokovni javnosti, na festivalih doma in v tujini, kamor so bile predstave SSG Trst povabljene in tudi nagrajevane. V društvu so prepričani, da je premišljen izbor tekstov, gostujočih režiserjev in optimalna zasedba za posamezne tekste "nesporno bistvenejša profesionalna naloga umetniškega vodje, kot pa enakomerno zasedanje obstoječega ansambla in njegova prisotnost na delovnem mestu, kar sta glavna očitka Eduardu Millerju v pismu, ki so ga naslovili na upravni svet".

Društvo je zato apeliralo na upravni svet, da po več kot petih letih agonije z menjavami umetniških vodij ponovno vzpostavi pogoje za normalno, profesionalno in kontinuirano delo.

"Zaupamo, da bosta prevladala razum in dialog, saj smo iskreno veseli, da je na letošnjem Borštnikovem srečanju SSG Trst zastopan z dvema predstavama, kar je nedvomno lep uspeh, katerega nepogrešljivi sotvorec je tudi sedanji umetniški vodja Eduard Miler," še piše v pismu, ki so ga v imenu društva, ki mu predseduje Mateja Koležnik, posredovali iz tržaškega gledališča.

Igralski ansambel SSG Trst je nestrinjanje z "nesprejemljivimi in za igralski ansambel žaljivimi odločitvami" umetniškega koordinatorja Milerja za novo sezono izrazil konec junija. Po njihovi presoji Miler ni sposoben izkoristiti umetniškega potenciala ansambla.

V odzivu na protest sta Miler in predsednica upravnega odbora SSG Breda Pahor očitke zavrnila. Miler je menil, da igralci branijo svoje dosedanje pogodbe, Pahorjeva pa je obljubila, da nihče ne bo izključen.

Vir: STA


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo