Družinski film Olma Omerzuja osvojil zlatega vodomca


Avtor: slovenci Datum: 2864 dni nazaj.


Plzen- Olmo Omerzu je na filmskem festivalu Finale v češkem Plznu osvojil zlatega vodomca, kar je že četrta nagrada za njegov drugi celovečerec, Družinski film. Za naziv najboljšega filma na festivalu, ki se je sklenil v četrtek, se je v glavni tekmovalni sekciji potegovalo 13 filmov, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra (SFC).

Ljubljana, Cankarjev dom. Podelitev nagrad 26. Liffa.

Olmo Omerzu. Foto: Nebojša Tejić/STA

Družinski film, ki ga je koproducirala Arsmedia, v programu manjšinskih koprodukcij pa podprl SFC, je svojo festivalsko pot začel septembra lani v San Sebastianu. Že oktobra je na mednarodnem filmskem festivalu v Tokiu prejel nagrado za najboljši umetniški prispevek. Sledila je nagrada na festivalu v Cottbusu za najboljšo moško vlogo (Karel Roden) in nagrada fipresci, ki jo je filmu podelilo mednarodno združenje filmskih kritikov in novinarjev na ljubljanskem Liffu.

Družinski film je zgodba o zakonskem paru, ki se sam brez otroka odpravi na jadranje odkrivat meje svoje svobode. Jadrnica se potopi in družina ostane sredi ničesar, njihovo edino upanje pa je pes na zapuščenem otoku.

Omerzu je o filmu povedal, da je skušal razumeti tako starše kot otroka: "Nisem jih hotel predstaviti v luči obsojanja. Bolj sem se trudil preko elips in časovnih preskokov pokazati, da se v življenju velikokrat zelo nenapovedano, brez priprav, nekaj zgodi, a se v bistvu ne zavedamo ali si ne priznamo, da so določene stvari že ves čas prisotne. Potem pa se ti dogodki pojavijo kot deus ex machina."

Omerzu je študij filmske režije končal na praški FAMU in diplomiral s prvencem Mlada noč. Film se je leta 2012 uvrstil v sekcijo forum na Berlinalu ter bil prikazan na številnih mednarodnih filmskih festivalih, kjer je prejel več nagrad. Na začetku leta 2013 je bil na Češkem imenovan za odkritje leta - nagrado, ki jo češki filmski kritiki podeljujejo posameznikom, katerih delo pomeni hkrati prispevek k razvoju češke kinematografije.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo