DS Kredarica Novi Sad v slovenski Istri in Posavju


Avtor: U.S. Datum: 2061 dni nazaj.


Društvo Slovencev Kredarica je med 23. in 26. junijem 2018 organiziralo gostovanje v Sloveniji pri Kulturnih društvih Korte v Kortah pri Izoli, pri Kulturnem društvu Anbot v Piranu in pri Kulturnem društvu Leskovec v Leskovcu pri Krškem. Skupaj z gostitelji so pripravili proslave ob Dnevu državnosti Republike, na katerih so sodelovale pevske skupine ali posamezniki gostiteljev ter odrasli učenci dopolnilnega pouka slovenskega jezika pod mentorstvom učiteljice Rut Zlobec in Mešani pevski zbor DS Kredarica pod vodstvom dirigentke Dunje Huzjan. Projekt Moja domovina 2018 je podprl Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu.

V Kortah.

Korte pri Izoli 23. 6. 2018

Prvi dan je bil na programu nastop v Kortah, prečudoviti istrski vasici nad Izolo, kamor so člani DS Kredarice prišli tik pred zdajci. Na portalu KD Korte so gostitelji med ostalim objavili: ”V sodelovanju z občinskim CKŠP, KS Korte, TD Šparžin, podružnično šolo Vojke Šmuc, Društvom harmonikarjev Izola, Društvom za razvoj vasi Cetore in domačim Prostovoljnim gasilskim društvom so na kresno noč v akustično prenovljeni in na novo klimatizirani dvorani Zadružnega doma v Kortah pripravili občinsko proslavo v počastitev dneva državnosti, ki jo je z literarno - pevskim kulturnim programom soustvarilo gostujoče Društvo Slovencev Kredarica Novi Sad. Ob tej priložnosti je spregovoril Aleksej Skok, podžupan Izole, sledilo je kresovanje z druženjem. Obeh dogodkov se je udeležilo številčno občinstvo, na proslavi je med drugimi uglednimi gosti bil tudi novoizvoljeni poslanec z Malije, Gregor Perič.“ Po proslavi je sledilo druženje, kjer so se s predstavniki DS Kredarica pogovarjali o sodelovanju v prihodnje, saj so pevski zbor iz Kort v letošnjem letu že povabili na Dneve slovenske kulture v Novi Sad.

V Piranu.

Piran 24. 6. 2018

Predsednica KD Anbot Natalija Planinc iz Pirana je za člane Kredarice pripravila predstavitev dejavnosti, kjer je izpostavila obnavljanje starin in ohranjanje naravne kulturne dediščine, potem pa jih povabila na umetniško delavnico na prostem, kjer so jim članice pripravile material in jim pomagale, da so si sami lahko naredili lovorov niz, šopke, venčke, okraske iz cvetja in zelišč. Potem so jim opisali zgodovino in jih peljali na ogled mesta. Sledilo je medsebojno druženje, ki se je končalo s pogostitvijo in petjem slovenskih pesmi in obljubo, da bodo sodelovali še naprej. Bilo je nepozabno!

Delavnica okrasov iz cvetja v Piranu.

Narodni dom Trst 25.6.2018

Dan slovenske državnosti so v dopoldanskih urah počastili tudi pri Slovencih v Narodnem domu v Trstu, kjer so si ogledali film in poslušali predavanje o zgodovini Slovencev v Trstu skozi simbolični prikaz vzpona in propada ter obnovitve zgradbe Narodnega doma. Po programu je sledil pogovor, kjer je predstavnike iz Kredarice zanimalo kako poteka pouk slovenskega jezika in aktivnosti, ki jih izvajajo v knjižnici in čitalnici za mlade, kjer je potekal dogodek.

Rožnik 25.6.2018

Nadaljevanje gostovanja je bilo v duhu stoletnice Cankarjeve smrti v gostilni na Rožniku, kjer so se udeleženci na kratko ustavili na kosilu, spotoma pa se pobliže spoznali z življenjsko zgodbo in si ogledali spominsko sobo največjega slovenskega pisatelja.

Recital v Leskovcu.

Leskovec pri Krškem 25. 6. 2018

Pot so nadaljevali proti Leskovcu pri Krškem, kjer so sodelovali na proslavi ob dnevu državnosti v OŠ Leskovec. Po uvodnem pozdravu in čestitki domovini s strani Elze Ajduković, predsednice UO DS Kredarica, so člani društva pripravili recital ob 100-letnici smrti Ivana Cankarja, na katerem so prebirali Cankarjeve citate in lastna besedila z natečaja Skodelica kave.

Recital v Leskovcu.

Na koncertu Mešanega pevskega zbora DS Kredarica so zapeli slovenske ljudske, popularne in narodno-zabavne pesmi. Program, ki so ga sooblikovale tudi Pevke ljudskih pesmi KD Leskovec pri Krškem, je bil srčen in ganljiv in je marsikomu priklical solze v oči. Na koncu prireditve sta goste in obiskovalce nagovorila tudi Filip Černelč, podpredsednik KD Leskovec in Jože Olovec, predsednik KS Leskovec. Prireditev se je nadaljevala s prijetnim druženjem v avli šole. Sicer pa so se vezi med društvoma ustvarile pred dobrim letom, ko je leskovško društvo gostovalo v Srbiji s predstavo Branislava Nušića Žalujoči ostali. Tovrstna srečanja namreč bogatijo ne le člane društev, ampak tudi druge obiskovalce prireditev”, so med ostalim objavili gostitelji v KD Leskovec, Kredarčani pa so se zahvalili in jih povabili na povratni obisk, saj že težko pričakujejo nov igralski podvig, ki ga Leskovčani nameravajo uprizoriti v Novem Sadu. Potem so odhiteli v noč.

Člani DS Kredarica z olimpijskim zmagovalcem v metu kladiva Primožem Kozmusom.

Rajhenburg in Brestanica 26.6.2018

Tik pred odhodom proti Novemu Sadu so se ustavili v gradu Rajhenburg blizu Brestanice, kjer so si ogledali muzejsko postavitev o zgodovini nastanka gradu, o znamenitih Trapistih, izdelovalcih čokolade in likerja, o žalostnih časih, ko je grad med drugo svetovno vojno služil kot zbirni center za internacijo Slovencev v taborišča v Nemčijo in tudi v Srbijo, po osvoboditvi pa še kot ječa za politične zapornice in zapornike. Najsvetlejša stvar na gradu pa je razen originalne in domiselne popolne prenove grajskega poslopja vsekakor razstava originalnih olimpijskih in drugih kolajn slovenskega olimpijskega prvaka v metanju kladiva Primoža Kozmusa, s katerim so v njegovem Hostelu Kozmus v Brestanici za slovo pred odhodom naredili še skupno fotografijo.

Štiridnevno gostovanje je bilo razgibano in zahtevno, nastopajoči in člani DS Kredarica so povsod poželi navdušenje in aplavz publike za izvedbo programa in zdržali vse napore. Zahvala recitatorjem in pevcem in članom DS Kredarica za trud in sodelovanje. Posebna zahvala učiteljici DPS Rut Zlobec, ki je pripravila recital in pomagala pri vzpostavljanju stikov, predsednici KD Korte Darinki Jug, predstavnici KD Anbot in KD Korte Tanji Uršič, predsednici KD Anbot Nataliji Planinc ter učiteljici DPS Trst Ani Pulko in Ivani Soban, knjižničarki Oddelka za mlade bralce Narodne in študijske knjižnice v Trstu ter Janezu Kerinu predsedniku KD Leskovec in predstavnici Sonji Levičar, vsem ostalim članicam in članom omenjenih društev pa hvala za prisrčen sprejem in vsestransko pomoč. Zahvala vodji projekta Moja domovina 2018 Đorđu Veselinovu za organizacijo gostovanja!

Moja domovina, ostani raznolika in lepa, kot smo te doživeli, a hkrati tako srčna in iskrena, kot smo te občutili!

Spletna stran KD Korte, KD Leskovec, KD Anbot, FB Strani Pouk Rut, in članov DS Kredarica
Besedilo priredila in sestavila: Elza Ajduković


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo