Dvojezična šola v Benečiji po sedmih letih obnovljena


Avtor: U.S. Datum: 2522 dni nazaj.


Za prebivalce Beneške Slovenije je bil ponedeljek, 10. januarja 2017, pomemben dan. Učenci dvojezične šole v Špetru in njihovi učitelji so prvi dan pouka v novem koledarskem letu začeli v popolnoma prenovljenih in deloma novih prostorih nekdanje šole, ki so jo morali zaradi potresne varnosti pred sedmimi leti na hitro izprazniti. Čez dva tedna se jim bodo pod skupno streho pridružili še malčki iz dvojezičnega vrtca. Dan se je začel poln pričakovanj, s pesmijo najmlajših. Navdušeni so bili prav vsi. Velike in svetle prostore v pisanih barvah so občudovali tako učenci kot starši.

V šoli je rekordnih 282 otrok iz 25 občin, nekaj jih je tudi iz Slovenije. Zanje skrbi 45 zaposlenih. Kljub dolgemu delu na treh začasnih lokacijah je šola s kakovostnim delom v slovenskem in italijanskem jeziku le rasla. Predsednica sveta šole Elena Domenis je napovedala, da bo v prihodnjem letu 8 osnovnošolskih razredov, po dva oddelka za vsak letnik.

Dobre tri milijone evrov so vložili v prenovo nekdanje šole. Dozidali so 8 učilnic, veliko kuhinjo in knjižnico. Nova telovadnica ostaja želja za prihodnje čase. Ravnateljica Sonja Klanjšček je povedala, da še vedno nimajo niti določene opreme za knjižnico, za večnamenske učilnice in laboratorije. V prihodnjih tednih bodo uredili še staro obzidje za šolo in z njim povezano dvorišče ter parkirišča.
Mirjam Muženič, RTV Slovenija

Učenci dvojezične šole v Špetru v Benečiji so se razveselili novih prostorov v pisanih barvah. Foto: TV Koper

Učenci dvojezične šole v Špetru v Benečiji so se razveselili novih prostorov v pisanih barvah. Foto: TV Koper


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo