Ekipa Veronika Cukrov , Domen Turšič, Matic Burkeljc, Jan Marčič Maruško, Maks David Osojnik, Brina Žitnik in Gal Šumak Pečenko najboljša pri simulaciji dela v ZN


Avtor: U.S. Datum: 2043 dni nazaj.


Ekipa pravne fakultete ljubljanske univerze pod vodstvom vodje katedre za mednarodno pravo in prodekanje za kakovost Vasilke Sancin je na sedežu ZN osvojila nagrado za najboljšo delegacijo v simulaciji dela ZN World International Model United Nations (WIMUN) 2015, ki je potekalo od 10. do 15. novembra v New Yorku.

Tekmovanja se je udeležilo več kot 500 delegatov oziroma udeležencev iz več kot 50 držav sveta, slovenska ekipa pa je podobno kot na tovrstnem tekmovanju lani v Rimu osvojila največ individualnih nagrad v posameznih odborih ZN in tako tudi skupno prvo mesto kot najboljša delegacija.

Veronika Cukrov

Domen Turšič, Matic Burkeljc, Jan Marčič Maruško, Maks David Osojnik, Brina Žitnik, Veronika Cukrov in Gal Šumak Pečenko

Ekipa, ki so jo sestavljali Domen Turšič, Matic Burkeljc, Jan Marčič Maruško, Maks David Osojnik, Brina Žitnik, Veronika Cukrov in Gal Šumak Pečenko, je bila razporejena po različnih organih in odborih ZN (Varnostni svet, prvi, drugi in šesti odbor Generalne skupščine ZN), kjer so tekmovalci nastopali kot predstavniki določenih držav in iskali rešitve za pereče svetovne probleme.

"Na tekmovanje v veščinah in znanju s področja svetovne diplomacije v okvirju različnih organov ZN smo se pripravljali od junija letos. Razporejeni smo bili v različne odbore, kjer smo predstavljali Kitajsko kot stalno članico Varnostnega sveta in Burundi, ki je trenutno v ospredju pozornosti mednarodne skupnosti," je za STA povedala Sancinova in dodala, da so v vsakem odboru prejeli nagrado.

Tekmovalci prevzamejo vloge predstavnikov določenih držav in se potem pogajajo o določenih temah. V Varnostnem svetu je bilo treba sprejeti resolucijo o položaju v DR Kongo in podobno. "Taka tekmovanja potekajo še od časov pred ustanovitvijo ZN. Ta tip svetovnega formata in konkretne simulacije blizu delovanju pravih organov ZN pa se je ustanovil lani v Rimu, kjer smo bili prav tako najboljša delegacija," je povedala Sancinova.

Sodelujejo študenti različnih fakultet, ne le pravnih, pa tudi dijaki srednjih šol. Člani slovenske ekipe so študenti od tretjih letnikov pa do absolventov. "Študenti dobivajo odlične izkušnje in tovrstnih tekmovanj se bomo udeleževali naprej," je povedala Sancinova in potrdila, da to študentom tudi pomaga k boljšim ocenam pri izpitih.

"Naučili smo se veliko, predvsem v smislu komunikacije s posamezniki iz več kot 50 držav in iskanju skupnih rešitev," je povedala Veronika Cukrov, njen študentski kolega Maks David Osojnik pa je ugotovil, kaj je največja težava "pravih" ZN. "Velik izziv je najti konsenz med ljudmi iz toliko različnih držav in najti stališče s katerim se lahko vsi strinjamo."

"Pridobivamo izkušnje, znanja in veščine, ne samo iz diplomacije, ampak tudi iz mednarodnega prava, kar bi rada delala v prihodnosti," je povedala Brina Žitnik, njen kolega Domen Turšič pa je ob tej priložnosti povabil vse mlade v Sloveniji, da se udeležijo podobnega tekmovanja, ki bo spet na pravni fakulteti prihodnje leto od 20. do 23. oktobra.

Več o Ekipa Domen Turšič, Matic Burkeljc, Jan Marčič Maruško, Maks David Osojnik, Brina Žitnik, Veronika Cukrov in Gal Šumak Pečenko najboljša pri simulaciji dela v ZN


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo