EUROPEADA 20.- 28. JUNIJ 2020


Avtor: U.S. Datum: 1563 dni nazaj.


EUROPEADA 2020: Žrebanje skupin

V soboto, 16. 11., je v Kulturni dvorani K3 v Škocjanu potekalo žrebanje skupin EUROPEADE 2020. Prireditelj evropskega prvenstva avtohtonih manjšin, ki posveča pozornost jezikovnemu in kulturnemu bogastvu Evrope, je Federalistična unija evropskih narodnosti, kratko FUEN. Kandidaturo za izvedbo prvenstva na Koroškem so skupno vložili Narodni svet koroških Slovencev, Slovenska športna zveza ter dežela Koroška.

S filmom »Skupaj enkratni«, ki je hkrati tudi geslo EUROPEADE 2020, se je pričel program. Višek večera je bilo žrebanje skupin. Pred žrebanjem so spregovorile osebe, ki so merodajne za izpeljavo tega veledogodka v naslednjem letu.

Predsednik FUEN, Loránt Vincze, je omenil, da so zmagovalci vsi, ki so del EUROPEADE. Zastopnik Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu, Robert Kojc, je izpostavil pomen čezmejnega povezovanja. Stefan Sandrieser, predstavnik dežele Koroške, vidi v prireditvi možnost za promocijo Koroške kot odprte in v prihodnost usmerjene dežele. Pri žrebanju skupin vseh sodelujočih moštev so 24 moških ekip razvrstili na šest skupin po štiri ekipe. Sedem ženskih ekip pa so razdelili na dve skupini, v eno skupino štiri in v drugo tri ekipe. Predsednika krovnih organizacij, ki sta odgovorni za kandidaturo in izvedbo EUROPEADE 2020, Zdravko Inzko za NSKS in Marijan Velik za SŠZ, sta v svojih prispevkih izpostavila pomen in razsežnost projekta, ki sta predvsem priložnost, da se narodna skupnost prikaže v svoji najboljši luči.

Za glasbeni okvir prireditve je poskrbela koroška skupina Matakustix, ki je krstno predstavila himno EUROPEADE 2020. Ob koncu prireditve je zazvenela še pesem »Skupaj enkratni« avtorja Nika Kuppra, glasbo pa je prispeval Hanzi Kežar. Predstavniki in predstavnice sodelujočih ekip so prejeli darilo, ki so ga izdelali klienti Karitas delavnice Florian v Globasnici.

Oglejte si kratek predstavitveni video Europeade tukaj.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo