Fešta zadarskih Slovencev


Avtor: U.S. Datum: 1878 dni nazaj.


Stodevetnajsti program zadarske Lipe. 

Člani zadarskega Slovenskega društva Lipa Zadar, ki združuje Slovence in prijatelje Slovenije na zadarskem območju, so obeležili največji slovenski kulturni praznik Prešernov dan in izvedli štirinajsto redno letno skupščino.

»To je 143. program, ki ga organizira naše društvo. Nadaljujemo s spodbujanjem mednacionalnega sodelovanja, kakor tudi s čuvanjem slovenskih običajev in jezika, je rekla predsednica Jusup«. Posebej je še poudarila, da so zadarski Slovenci uspešni in visoko integrirani v hrvaško društvo.

Poleg članov Lipe, na skupščino in proslavo, ki se je 15. februarja odvijala v Multimedijalni dvorani Mestne knjižnice Zadar, so prišli številni gosti. O pomenu Prešernovega dneva je spregovorila Andreja Malta, tajnica društva Lipa  in povedala, da so Slovenci edini na svetu, ki svoj kulturni dan obeležujejo kot nacionalni praznik.

Med navzočimi gosti, so poleg članov Lipe, bili še člani Sveta srbske nacionalne manjšine in Koordinacije narodnih manjšin Zadarske županije, Mile Matić, Mirjana Majić, predsednica Makedonskega društva Biljana in Nikola Šimić Tonin, predsednik Hrvaškega književnega kluba podružnica Zadar.

Člani Lipe so na skupščini potrdili poročilo o delovanju za preteklo leto in program dela za tekoče leto. O številnih aktivnostih je poročala Darja Jusup. Povedala je o uspešni proslavi Prešernovega dneva, ko je nastopil Oktet Vitis iz Metlike, o poteku 11. Mednarodne Likovne kolonije Maj 2018 Turanj, katere se je udeležilo 14 slikarjev iz društev na Hrvaškem. O otvoritvi razstave s kulturnim programom, ki je v projektu mednacionalnega sodelovanja nastopil KUD Maslina iz Turnja in Trio Vetrnica iz Gorišnice. Posebno odmeven je bil nastop Folklornega društva Bled na 13. Mednarodnem dnevu kulturne različnosti, z bogato stojnico slovenskih tradicionalnih jedi, ki so jih pripravile članice Lipe.

Uspešno je potekalo sodelovanje med društvi Slovenski dom Bazovica Reka, zadnji nastop Pevskega zbora  (zaključili delovanje) KUD Dr. France Prešeren Šibenik in Retrospektivna razstava 10. Mednarodne likovne razstave SKD Lipa Zadar z recitalom.

Uspešno so sodelovali na manifestacijah Sejem cvetja in Ladja kulture. Številnih literarnih prireditev sta se,  kljub vročemu poletju udeležili Andreja Malta in Marija Ivoš, z recitali v slovenskem in hrvaškem jeziku.

V projektu obeležavanja Mednarodnega dneva ljudskih pravic, je odprta Retrospektivna razstava 11. Mednarodne likovne kolonije Maj 2018 Turanj in številni obiskovalci so uživali v nastopu znanega zadarskega kantautorja Maria Padelina.

Navzoči so enoglasno sprejeli finančno poročilo za leto 2018 in plan za tekoče leto, ki ga je podala predsednica nadzornega odbora Katarina Bezić.

V kulturnem delu programa, je Andreja Malta podala razmišljanja o pomenu kulture, Zorica Buljanović je recitirala avtorske pesmi, Marija Ivoš  svoje spomine na Teto Malčko. Pesem iz zbirke V pesmi potisnjena, pa je recitirala Adrijana Ivoš, vnukinja avtorice Marije Ivoš.

V projektu kulturnega sodelovanja med društvi s Slovensko izseljensko matico iz Ljubljane, so nastopili ljudski godci Trio Vetrnica iz Gorišnice pri Ormožu, ki je pod vodstvom Konrada Kostanjevca, izvedel splet narodnih in umetnih pesmi.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo