“Fešta” zadrskih Slovencev


Avtor: U.S. Datum: 2283 dni nazaj.


Člani Slovenskega društva Lipa Zadar, ki združuje Slovence in prijatelje Slovenije na zadrskem območju, so obeležili slovenski kulturni praznik in izvedli 13. redno letno skupščino. To je bila 119. prireditev društva.

"Nadaljujemo z spodbujanjem mednacionalnega sodelovanja kakor tudi s čuvanjem slovenskih običajev in jezika," je rekla predsednica Darja Jusup. Poudarila je, da so zadrski Slovenci uspešni in visoko integrirani v hrvaško družbo.

Številni gostje na letni skupščini društva in proslavi Prešernovega dneva.

Številni gostje na letni skupščini društva in proslavi Prešernovega dneva. Foto: Arif Sitnica

Poleg članov Lipe so na skupščino in proslavo, ki se je 16. februarja odvijala v multimedijski dvorani Mestne knjižnice Zadar, prišli številni gosti, med njimi Dr. Barbara Riman iz Inštituta za narodnostna vprašanja iz Ljubljane, ki je spregovorila o pomenu Prešernovega dneva in povedala, da so Slovenci edini na svetu, ki svoj kulturni dan obeležujejo kot državni praznik. Na prireditvi so bili tudi podpredsednik Sveta za nacionalne manjšine Republike Hrvaške in predsednik Koordinacije narodnih manjšin Zadarske županije Veselko Čakić, Mirjana Majić, predsednica Makedonskega društva Biljana, Raić Babović in Senad Smailagić predstavnika Črnogorcev Zadarske županije.

Na skupščini članov Lipe je o številnih aktivnostih v letu 2017 je poročala Darja Jusup. Spomnila je na uspešno proslavo Prešernovega dneva, ko je nastopil pevski zbor Slovenskega kulturnega društva Triglav Split. Jubilejne 10. Mednarodne Likovne kolonije Maj 2017 Turanj se je udeležilo 13 slikarjev iz društev na Hrvaškem. Na otvoritvi te razstave s kulturnim programom sta v projektu mednacionalnega sodelovanja nastopila KUD Tanac iz Zadra in Trio Vetrnica iz Gorišnice. Posebno odmeven je bil nastop Harmonikarskega orkestra KUD Prežihov Voranc iz Raven na Koroškem na 12. Mednarodnem dnevu kulturne različnosti. Članice Lipe so za to prireditev pripravile bogato stojnico slovenskih tradicionalnih jedi. Uspešno so sodelovali na manifestacijah Sejem cvetja in Ladja kulture. Številnih literarnih prireditev sta se kljub vročemu poletju udeležili Andreja Malta in Marija Ivoš z recitali v slovenskem in hrvaškem jeziku. V projektu obeleževanja Mednarodnega dneva ljudskih pravic so odprli Retrospektivno razstavo 10. Mednarodne likovne kolonije Maj 2017 Turanj in številni obiskovalci so uživali v nastopih znanega zadrskega kantavtorja Maria Padelina ter Pevskega zbora Slovenskega kulturnega društva Dr. France Prešeren iz Šibenika, ki ga vodi Danka Jajac.

Navzoči so soglasno sprejeli finančno poročilo za leto 2017 in plan za tekoče leto, ki ga je predstavila predsednica nadzornega odbora Katarina Bezić.

V kulturnem delu programa je Andreja Malta podala razmišljanja o pomenu kulture, Zorica Buljanović je recitirala avtorske pesmi, Marija Ivoš pa svoje spomine na Teto Malčko. Pesem iz zbirke V pesmi potisnjena je recitirala Adrijana Ivoš, vnukinja avtorice Marije Ivoš. V projektu kulturnega sodelovanja med društvi s Slovensko izseljensko matico iz Ljubljane je nastopil Oktet Vitis iz Metlike, ki je pod vodstvom Mateje Jakša Jurkovič izvedel splet narodnih in umetnih pesmi. S svojim nastopom na ustni harmoniki je proslavo popestril tudi umetnik iz Metlike Oto Nemanič. Praznovanje se je nadaljevalo z pogostitvijo ob pesmi v veselem razpoloženju.

Darja Jusup

15.02.2018. SLOVENCI - 2


15.02.2018. SLOVENCI - 4


15.02.2018. SLOVENCI - 3


15.02.2018. SLOVENCI - 5


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo