Festival Glasbe sveta bo z glasbo povezal čezmejno Goriško


Avtor: U.S. Datum: 1847 dni nazaj.


Festival Glasbe sveta, ki ga bodo na različnih prizoriščih v Novi Gorici in Gorici pripravili med 2. junijem in 6. avgustom, bo obiskovalcem ponujal glasbo, ki je ohranila stik z okoljem, iz katere izhaja. Letos se festival seli tudi v sosednjo Gorico, s svojim širšim in kakovostnejšim programom pa postaja vse bolj prepoznaven.

"Letošnja edicija festivala je posebna tudi zaradi kandidature Nove Gorice za Evropsko prestolnico kulture leta 2025. Zato smo želeli združiti Novo Gorico z Gorico in oblikovati enotni festival Glasbe sveta in nekako slediti tej rdeči niti festivala, ki nekako skuša zaobjeti vse glasbe, vse tradicije, stile in žanre ter jih pripeljati v naše mesto," je na povedal predsednik društva KUD Morgan Tadej Stolič.

Svoje moči so pri organizaciji združili z Goriškim muzejem in italijanskim društvom Circolo Controtempo.

"Želimo si, da bi bila glasba tisti povezovalni člen, kjer prihaja do izmenjave idej in kultur ter pogledov na svet. Predvsem pa, da bi to mesto končno zazvenelo v skupni simfoniji," je še dejal Stolič.

Programski vodja festivala Aleks Vičič je povedal, da bo festival 2. junija uvedel koncert prepoznavnega italijanskega jazz glasbenika Enrica Rava, ki mu bo 4. julija sledil koncert Makaya McCravna, 9. julija pa še nastop Kamasija Washingtona. Prvi trije koncerti bodo v Goriškem Teatru Verdi.

Zadnjega julija prihaja v Novo Gorico glasbena skupina Šukar ter pevca Magnifico in Zoran Predin, že dan kasneje pa glasbena skupina Compay, naslednica skupine Buena vista social club. Letošnji festival zaključujejo z rusko skupino Tuva, ki preigrava mongolsko glasbo. Zadnji trije koncerti bodo na gradu Kromberk.

Čeprav je festival Glasbe sveta mešanica svojevrstne glasbe, pritegne vsako leto več obiskovalcev. V osmih letih se je tako na kromberškem gradu zvrstilo občinstvo iz Slovenije, sosednje Italije in številnih držav sveta - Hrvaške, Madžarske, Srbije, Avstrije in celo Brazilije. Glasbeni festival tako vpliva in zaznamuje širši kulturno-družbeni prostor.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo