Festival Kamrica – Glasba nas povezuje, narodna pesem združuje


Avtor: U.S. Datum: 2170 dni nazaj.


8. junija praznujemo državni praznik - Dan Primoža Trubarja - in na ta dan se pripravlja vseslovenski dogodek pod imenom Festival Kamrica, h kateremu organizatorji vabijo vse glasbenike in ljubitelje slovenske narodne oziroma ljudske pesmi, da se jim pridružite in pomagate pri ohranjanju tega pomembnega slovenskega narodnega, ljudskega, kulturnega in zgodovinskega izročila.

Zgodba Festivala Kamrica se je začela pred skoraj 20 leti s postavitvijo spletne strani z nekaj besedili slovenskih ljudskih pesmi. Internet je v tistih letih počasi vstopal v vsakdanje življenje in spletna stran je naletela na izjemno dober odziv obiskovalcev. Avtorji sedaj že skrbno načrtujejo tretjo prenovo spletnega portala, ki bo na sodoben način pripomogel k ohranjanju bogate slovenske glasbene zakladnice. Kot pomembno zanimivost lahko poudarimo in izpostavimo dr. Karla Štreklja in njegovo zbirko z naslovom Slovenske narodne pesmi, v katerih je zbranih 8.686 besedil.

Polanski zvoki

Spoznanje, da je tovrstna tematika s slovensko narodno identiteto premalo prisotna tako v domačem okolju, kot tudi med Slovenci v tujini, je pripeljalo do priprave prve slovenske pesmarice, s katero se lahko melodije tudi poslušajo. Inovativnost pesmarice, v kateri je zbranih 50 slovenskih ljudskih pesmi, je v uporabi QR kode, ki na enostaven način omogoča dostop do poslušanja pesmi. Pesmarica z naslovom »Odpri mi kamrico« je prejela priznanje za inovacijo s strani Pomurske gospodarske zbornice.

Prvi Festival Kamrica se je odvil 8. junija 2017 v Centru Zavirje na Razkrižju. Na festivalu je več kot 100 nastopajočih zaplesalo, zaigralo in zapelo slovenske narodne pesmi po ljudskih melodijah v različnih glasbenih zvrsteh - od narodno-zabavnega načina do ljudskega petja in citer ter zabavne in etno-rock interpretacije slovenske ljudske glasbe.

KUD Gozd Martuljek

Ohranitev kulturne dediščine v najširšem smislu je pomembna, ker nas razlikuje od drugih narodov, čeprav nas z njimi obenem tudi povezuje. Bogata kulturna dediščina je pogoj za samozavest vsakega naroda in obenem dokaz o njegovem obstoju. Prinaša nam številne izkušnje, način življenja in dosežke naših prednikov, njihovo moralno in duhovno vsebino.

Festival Kamrica poleg ohranjanja glasbene in kulturne zakladnice v prvi vrsti uveljavlja tudi osebne in družbene vrednote. Smo res že skoraj pozabili, katere so tiste vrednote, ki jih cenimo ? Se še zavedamo, kaj je dobro, kaj je prav in za kaj si je vredno prizadevati ? Še vemo, kaj je pristno sodelovanje, medsebojni odnosi, družabnost, ljubezen, spoštovanje, prijateljstvo, skupno življenje, solidarnost... ?

Vse to in še več se odraža tudi skozi besedila Slovenskih narodnih pesmi - in tudi zato je njihovo ohranjanje še posebej pomembno.

Skupaj zaigrajmo in zapojmo lepe slovenske pesmi, naj v naša srca prinesejo veselje in spodbudo. Ohranimo jih za naslednje rodove.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo