Film Utrip ljubezni Borisa Petkovića na newyorškem festivalu Panorama Evrope


Avtor: slovenci Datum: 2923 dni nazaj.


New York - Na newyorškem filmskem festivalu sodobnega neodvisnega evropskega filma Panorama Evrope, ki poteka že osmo leto zapored, so v soboto prikazali tudi film slovenskega režiserja Borisa Petkovića Utrip ljubezni z Judito Franković in Jernejem Gašperinom v glavni vlogi.

utrip

Film prinaša zgodba o hip-hop subkulturi potomcev priseljencev iz nekdanje Jugoslavije, ki tekmujejo v dvobojih rap glasbe. Glavni junak Bruno je na poti do uspešne kariere, ki pa jo malce zaplete ljubezen z violinistko Nino.

V filmu nastopajo še Zlatan Čordić - Zlatko, Jožica Avbelj, Sašo Klančnik, Franci Kek, Boštjan Gorenc - Pižama, Dalaj Eegol in drugi. Mladinski hip hop film je nastal v produkciji Gustav Film, RTV Slovenija, MB Grip, Studia Ritem in Pakt Medie.

Festival, ki poteka v Češkem narodnem domu in Muzeju filmske umetnosti v Queensu, kjer se je pred stoletjem začela ameriška filmska produkcija, preden se je preselila v Hollywood, se osredotoča na predstavitve sodobnih in neodvisnih filmov, ki zaradi visokih stroškov distribucije ne morejo doseči širšega občinstva v kinodvoranah.

Gre za skupni projekt združenja evropskih kulturnih inštitutov (EUNIC) v New Yorku pod okriljem Češkega kulturnega Centra in v sodelovanju z Muzejem filmske umetnosti (Museum of the Moving Image). V projekt je vključenih več kot 15 evropskih kulturnih inštitutov in generalnih konzulatov, med njimi slovensko veleposlaništvo v Washingtonu.

Zaradi prepoznavnosti so se organizatorji predlani odločili za ime Panorama Evrope, pred tem se je festival imenoval Disappearing Act. Kurator festivala je predstavnik Muzeja David Schwart.

Festival se je začel 6. maja, ko so skupaj z glavno igralko Valerio Golino prikazali italijanski film Anna, končuje se danes. Ponudil je različne filmske žanre od znanstvene fantastike, grozljivk, glasbenih in dramatičnih filmov do dokumentarcev.

Na festivalu so sodelovale Italija, Slovenija, Avstrija, Belgija, Hrvaška, Češka, Estonija, Francija, Nemčija, Grčija, Madžarska, Kosovo, Litva, Malta, Nizozemska, Poljska, Portugalska, Slovaška in Španija. (Vir: STA)


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo