FJK bo za slovenščino na spletu zaprosila za pomoč Bocen


Avtor: U.S. Datum: 2027 dni nazaj.


Za spletni portal Centralnega urada Furlanije Julijske krajine za slovenski jezik bo podjetje Insiel zaprosilo za strokovno pomoč sorodno ustanovo, ki v Bocnu med drugim skrbi za spletno večjezičnost (nemščina, italijanščina in ladinščina) tamkajšnje pokrajine. V ta namen bo deželni odbornik Pierpaolo Roberti, ki odgovarja za jezikovne manjšine, v spremstvu funkcionarjev Insiela v kratkem obiskal Bocen. Roberti računa, da bo stvar rešena v doglednem času, kar je na srečanju napovedal predsednici paritetnega odbora za slovensko manjšino Kseniji Dobrila. Sestanek je gostil predsednik Dežele Massimiliano Fedriga.

Predsednica paritetnega odbora za slovensko manjšino Ksenija Dobrila se je srečala s predsednikom dežele Furlanije-Julijske krajine Fedrigo in odbornikom Robertijem. Foto: Primorski dnevnik

Predsednik je na svojem facebooku fotografijo sestanka dopolnil z besedami da slovenska manjšina od vedno predstavlja bogastvo za FJK, zato si zasluži maksimalno zaščito s strani institucij. »Srečanje s predsednico paritetnega odbora ni bilo torej formalnega ali kurtoaznega značaja, temveč odkrit izraz bližine in hvaležnosti skupnosti, ki je ekonomsko, družbeno in kulturno pomembna za vso deželo,« je na FB zapisal še Fedriga.

»Srečanje na predsedstvu vlade FJK je bilo osredotočeno na predstavitev delovanja institucionalnega organa, ki mu predsedujem, z namenom, da se nastavi osnovo za nadaljnje soočanje in sodelovanje, » je v sporočilu zapisala predsednica Dobrila. Obravnavane so bile nekatere ključne teme s področja zaščite, kot so raba slovenskega jezika v javni upravi, vidna dvojezičnost,vračanje narodnih domov in politična participacija Slovencev v Italiji. »Predsednik Fedriga in odbornik Roberti sta izkazala pozornost, poznavanje predstavljenih vprašanj in razpoložljivost za iskanje pozitivnih rešitev,« je o sestanku zapisala še Dobrila.

Po eni strani je bilo to spoznavno, na drugi tudi delovno in konkretno srečanje, do katerega je prišlo na pobudo predsednice paritetnega odbora. Robertija in Fedrigo so posebno zanimali prvi konkretni koraki Centralnega urada za slovenski jezik in njegovo vsakdanje delovanje v službi rabe slovenščine pri delovanju lokalnih uprav in javnih ustanov, med katere so tudi tiste, ki sodijo pod okrilje deželne uprave. Omenjeni urad trenutno zaposluje pet uslužbencev oziroma uslužbenk.

V Uradnem listu medtem še ni bil objavljen odlok z novim pravilnikom paritetnega odbora, ki mu med drugim za šest mesecev podaljšuje mandat glede na zapadlostjo članov, kar je vezano na deželne in državne volitve. Šestmesečni rok bo začel veljati z objavo dekreta, kar naj bi se zgodilo v kratkem. Formalno gledano se postopki za nov paritetni odbor torej še niso začeli, glavno besedo pri sestavi odbora pa bosta imeli politični zavezništvi, ki vladata v Rimu in na deželni ravni. Računati je, da bo nov odbor sestavljen po novem letu.

Primorski dnevnik / SVSD


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo