Generalna konzulka Ingrid Sergaš zapušča Trst z lepimi spomini


Avtor: U.S. Datum: 2572 dni nazaj.


Podpredsednik vlade Furlanije Julijske krajine Sergio Bolzonello se je včeraj v deželnem svetu poslovil od slovenske generalne konzulke Ingrid Sergaš, ki po dobrih treh letih zaključuje svoj mandat. Med srečanjem, ki je potekalo v predsedniški pisarni, sta si gostitelj in gostja izmenjala nekaj pohval in obilo želj.

Foto: Primorski dnevnik

Sergaševa je pohvalila napredek, ki ga zadnja leta FJK beleži na več področjih, še zlasti pri modernizaciji logistike, prometne infrastrukture in pristaniške dejavnosti. Nato je privoščila Trstu, da bi uspešno kandidiral za naziv evropske prestolnice znanosti leta 2020, saj so stiki med tržaškimi in slovenskimi raziskovalnimi inštituti zelo plodni. Tako dobri so sicer odnosi še na mnogih drugih področjih, predvsem v gospodarstvu, v kulturi, v okoljski politiki in seveda pri pripravi evropskih projektov.

Bolzonello si je zaželel, da bi se sodelovanje še dodatno okrepilo, in se zato strinjal z generalno konzulko, da bi bilo treba znova sklicati srečanje skupnega odbora Slovenija-FJK. Tega so po daljšem mirovanju spet obudili pred dvema letoma s plenarnim zasedanjem v Trstu, ki mu je sledilo še lansko v Novi Gorici, pri čemer ima nekaj zaslug prav zdajšnja generalna konzulka.

Bilateralni odnosi so sicer dobri tudi na relaciji Rim-Ljubljana, je ocenil podpredsednik deželne vlade, ki ga je zanimalo, katera bo prihodnja zadolžitev Sergaševe. Ta je dejala, da jo čaka nova služba na ministrstvu za zunanje zadeve v Ljubljani, kamor odhaja z bogatimi izkušnjami in lepimi spomini na Trst. Kot je povedala, je bilo delo zahtevno, a zanimivo, pri čemer je pomembno vlogo odigrala slovenska narodna skupnost v Italiji.

Ob koncu pogovora je gostitelj zaželel gostji obilo uspeha v diplomatski karieri in ji podaril obtežilnik, na katerem je reprodukcija mozaika, izdelanega v šoli v Spilimbergu. Generalna konzulka se je v preteklih dneh tudi poslovila od nekaterih slovenskih organizacij in ustanov, z drugimi se bo srečala pred odhodom iz Trsta. (arc-pv)


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo