Gledališki abonma presega meje in bogati skupni kulturni prostor


Avtor: slovenci Datum: 2859 dni nazaj.


V soboto, 16. 4. 2016 se je s predstavo »Trilogija o hrvaškem fašizmu« avtorjev Oliverja Frljića in Marina Blaževića na Reki z ovacijami zaključil prvi mednarodni gledališki abonma »Piranski zaliv«. Pilotski projekt so soustvarjali Slovensko mladinsko gledališče in reško narodno gledališče Ivana pl. Zajca, v sodelovanju z Uradom za Slovence v zamejstvu in po svetu in s slovenskim domom Bazovica na Reki.

obisk abonentov Piranski zaliv

V izboru predstav iz repertoarja SMG so si reški abonenti v Ljubljani ogledali Drame princes Elfriede Jelinek v režiji Michała Borczucha ter Zločin in kazen Fjodora Mihajloviča Dostojevskega v priredbi in režiji Diega de Bree, ljubljanski abonenti na Reki pa predstavi Christe Wolf Kasandra (r. Nada Kokotović) in predstavo Trilogija o hrvaškem fašizmu.

V sklopu abonmaja si je poln avtobus gledalcev iz Slovenije z vodičem najprej ogledalo mesto Reka in nato obiskalo enega najbolj aktivnih slovenskih društev na hrvaškem, KPD Bazovica. V prekrasnih prostorih Slovenskega doma Bazovica, ki deluje že od leta 1947, so se abonenti seznanil z zgodovino slovenske skupnosti na tem prostoru in se ob kosilu družili z reškimi rojaki.

Čezmejni abonma ne le pomembno bogati kulturno ponudbo obeh mest, Ljubljane in Reke, temveč tudi širi kulturna obzorja ter presega državne meje. Sodelovanje slovenske skupnosti na Reki pri pilotskem projektu dveh programsko sorodnih gledališč pa je vnovičen dokaz o pomembnosti prepoznavanja in ponovnega vzpostavljanja skupnega kulturnega prostora med Slovenijo in sosednjimi državami.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo