Govorniški natečaj 2019


Avtor: U.S. Datum: 1969 dni nazaj.


Ob podelitvi letošnje Tischlerjeve nagrade bodo podeljene nagrade Govorniškega natečaja 2019, ki ga razpisujeta Krščanska kulturna zveza in Narodni svet koroških Slovencev. V ponedeljek je potekalo zaključno tekmovanje.

Prva tri mesta Govorniškega natečaja 2019. Foto © KKZ.at

Spomnimo: letošnjo Tischlerjevo nagrado bo prejel dr. Janko Zerzer, slovesnost bo v petek, 25. januarja 2019, ob 19.00 uri v Tischlerjevi dvorani Slomškovega doma v Mohorjevi hiši v Celovcu.

Na Dvojezični zvezni trgovski akademiji v Celovcu je v ponedeljek, 14. januarja 2019, potekalo zaključno tekmovanje letošnjega Govorniškega natečaja. Udeležilo se ga je šest kandidatk in kandidatov, ki so imeli na izbiro naslednje teme:

  • Kolikor jezikov znaš – toliko veljaš! Je v današnjem globaliziranem svetu znanje »malih« jezikov še potrebno? Kaj pomeni zate osebno slovenski jezik na Koroškem?
  • Bodo električni avtomobili rešili svet? Ali je pogon na elektriko izhod iz bližajoče se klimatske katastrofe in kaj je z vedno večjo porabo električne energije?
  • Ali se lahko zapremo v svoj mali udobni svet ali je v resnici celotni svet postal podoben odprti vasi? Kaj so aktualna vprašanja današnje migracije in kaj ali kdo jo pospešuje?
  • Nastopili so: Jana Haab in Lucija Pfeifer (obe 6. A ZG in ZRG za Slovence), Hana Jusufagić in Tadej Ogorevc (oba 4. A DTAK) ter Kristina Mlakar (V. letnik Višje šole za gospodarske poklice) in Zala Filipič (I. letnik Višje šole za gospodarske poklice).

Člani žirije so bili: Vincenc Gotthardt, Sonja Kert-Wakounig, Sara Pan, Jurij Perč, Martina Piko-Rustia, Emanuel Polanšek in Miha Vrbinc. Žirija pa je odločila tako:

Prvo mesto je dosegla Jana Haab (6. A ZG in ZRG za Slovence), drugo mesto Hana Jusufagić (4. A Dvojezične Zvezne trgovske akademije), tretje mesto pa Zala Filipič (I. letnik Višje šole za gospodarske poklice).

Govoru zmagovalke na temo: "Ali se lahko zapremo v svoj mali udobni svet ali je v resnici celotni svet postal podoben odprti vasi? Kaj so aktualna vprašanja današnje migracije in kaj ali kdo jo pospešuje?" boste lahko prisluhnili v petek v Celovcu.

Matjaž Merljak,

Radio Ognjišče


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo