Hladna prha za zajamčeno zastopstvo


Avtor: U.S. Datum: 1935 dni nazaj.


Kritično stališče slovenske komponente Demokratske stranke

Vprašanje zastopanosti slovenske narodnostne skupnosti v parlamentu in v deželnem svetu je obravnavano nekoliko površno in prevečkrat z zgolj načelnimi stališči, ocenjuje slovenska deželna komponenta Demokratske stranke, ki jo po novem vodi nova koordinatorka Maja Tenze. Slovenci v Italiji si glede tega vprašanja nismo enotni, zato je treba do njega pristopiti strokovno, menijo še Slovenci v levosredinski stranki.

Dvorana senata v Rimu. Vir: Primorski dnevnik

Modela zajamčenega predstavništva, ki velja za italijansko manjšino v Sloveniji, po njihovem prepričanju ni mogoče kar tako prenesti na Italijo oziroma na slovensko manjšino, kot je tudi vprašljiv katerikoli sistem, ki bi po oceni DS privilegiral eno samo stranko. Ne torej vsiljenim rešitvam »od zunaj«. Tenzejeva in somišljeniki si precej obetajo od strokovno-pravne analize, ki jo je senatorka Tatjana Rojc naročila pravnemu izvedencu Giulianu Salberiniju.

Primorski dnevnik


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo