Huda grožnja Primorskemu dnevniku


Avtor: U.S. Datum: 2005 dni nazaj.


Predlog poslanca Gibanja 5 zvezd Adriana Varrica, ki je v komisiji za proračun italijanske poslanske zbornice vložil predlog za kar 90 odstotno znižanje državnih prispevkov za vse časopise, ob tem pa še 50 odstotno znižanje posebnega prispevka, ki ga prejema slovenski časopis Primorski dnevnik, močno odmeva. Če bi bil predlog sprejet v rimskem parlamentu, bi to pomenilo velik udarec ne le za slovenske časopise, pač pa tudi za vso slovensko narodno skupnost v Italiji.

Današnja tiskana izdaja in spletna stran Primorskega dnevnika, ki v Trstu neprekinjeno izhaja že od leta 1945. Foto: Radio Koper

Za zdaj še ni jasno, ali ima predlog Gibanja petih zvezd, ki bi najbolj prizadel prav manjšinske časopise, poleg Primorskega dnevnika še tednika Matajur in Novi glas, podporo druge vladne stranke, Lige. Njen predsednik Matteo Salvini je večkrat javno izrazil nasprotovanje spremembi Zakona o založništvu.

Po oceni italijanske novinarske zbornice bi odtegnitev denarne podpore neposredno ogrozila tisoč delovnih mest. Na Primorskem dnevniku 50, je povedal odgovorni urednik Aleksander Koren in dodal: "Primorski dnevnik ima podporo lokalne politike, ne samo opozicijske, ampak tudi guvernerja Fedrige, ki se je izrekel nam v prid, pa tudi tržaškega občinskega sveta. Seveda, lokalna politika je nekaj, rimski mlini so pa nekaj drugega."

Če bi Gibanje petih zvezd s predlogom vendarle uspelo, bi Primorski dnevnik takoj ostal brez 1.650.000 evrov, kar bi resno ogrozilo njegovo nadaljnje izhajanje. To bi bil velik udarec za slovensko narodno skupnost v Italiji. Aleksander Koren meni, da predloga sicer ne gre razumeti kot napada na slovensko manjšino v Italiji, gre bolj za nepoznavanje narodne skupnosti in njene vloge v tem prostoru. Pričakuje tudi podporo matične države: "Ker gre tudi za kršitev 6. člena ustave, ki izrecno predvideva zaščito jezikovnih manjšin, in gre za znižanje stopnje zaščite slovenske manjšine v Italiji."

Zunanji minister Miro Cerar se prihodnji teden odpravlja na obisk k italijanskemu kolegu, še pred tem pa bo sprejel predstavnike slovenske manjšine v Italiji.

Barbara Kampos, Radio Koper


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo