Igor Giacomini bo v FJK vodil le še urad za slovenske šole


Avtor: U.S. Datum: 2015 dni nazaj.


Rojake v Italiji je presenetila vest, da je Slovenec Igor Giacomini odstopil z mesta vodje Urada za vse šole v Furlaniji Julijski krajini, da bi tudi tako opozoril Rim in Trst na neorganiziranost javne vzgoje in izobraževanja. Igor Giacomini pa ostaja prvi mož šol s slovenskim učnim jezikom v obmejni deželi.

Predstojnik Urada za slovenske šole pri Deželnem šolskem ravnateljstvu FJK Igor Giacomini.

Igor Giacomini. Vir: Primorski dnevnik

Kar tretjina vseh javnih šol v Furlaniji-Julijski krajini je brez ravnatelja. Na 12 šolah manjkajo vodje uprav. To sta le dva podatka, ki kažeta na neorganiziranost italijanskega šolstva in posledično nemoč deželnega urada pri izvajanju zastavljenega programa. Igor Giacomini: "Precej nerodni smo pri upravljanju organizacijskih zadev, se pravi od zaposlovanja do tega, da bi morali jamčiti neke storitve, ki jih ne jamčimo. Zato trpi italijanska šola in s tem tudi slovenska šola v Italiji."

Ko bodo, morda na ponovljenem razpisu resornega ministrstva, vendarle našli novega vodjo, bo sogovorniku ostalo več moči in časa za narodnostne šole. "Zelo sem zadovoljen s tem kar smo naredili v teh petih letih, ker se mi zdi, da se je marsikaj premaknilo, od razpisov do zaposlovanja. To je tisti delež, ki je bil na mojih ramenih oziroma ramenih deželnega šolskega urada. Se pravi, da smo dokazali javnosti, da obstaja deželni šolski urad za slovenske šole."

V slovenskem uradu, ki je samostojne, je vodja Giacomini že razpisal 9 ravnateljskih mest in za nedoločen čas zaposlil vrsto slovenskih pedagoških delavcev. Čaka ga, kot sam napoveduje, umestitev šol s slovenskim učnim jezikom v čas in prostor. Otrok je vedno manj, denarja tudi, obstoječi sistem vzgoje in izobraževanja v slovenskem jeziku pa potrebuje dogovorjene in sporazumne prevetritve.

Mirjam Muženič, RTV Slovenija


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo