II. KONFERENCA SLOVENSKIH MLADIH RAZISKOVALCEV IN ŠTUDENTOV IZ SVETA IN SLOVENIJE


Avtor: U.S. Datum: 3235 dni nazaj.


Svetovni slovenski kongres je kot nadaljevanja sklopa strokovnih konferenc, ki jih pripravlja že od leta 1998, organiziral II. Konferenco slovenskih mladih raziskovalcev in študentov iz sveta in Slovenije, ki je potekala 23. in 24. junija 2015 v prostorih Instituta »Jožef Stefan«. V organizaciji so poleg IJS sodelovali še Društvo VTIS, Društvo mladih raziskovalcev Slovenije in Klub slovenskih podjetnikov.

463

Okrogla miza – Vrnitev v Slovenijo

Nadvse pester program konference se je pričel s sprejemom pri častnem pokrovitelju predsedniku Republike Slovenije. Na sprejemu je predsednik Republike Slovenije podelil državno odlikovanje za zasluge prof. dr. Antonu Mavretiču, dolgoletnemu članu Svetovnega slovenskega kongresa. Konferenca je z delovnim programom nadaljevala v veliki predavalnici Instituta »Jožef Stefan«, kjer smo prisluhnili pozdravnim nagovorom predsednika Svetovnega slovenskega kongresa dr. Borisa Pleskoviča, predstavnice Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu Nadje Skale ter predsednika Ameriško-slovenske izobraževalne fundacije (ASEF), častnega konzula RS v Kaliforniji Thomasa Brandi-ja. Sledili sta uvodni predavanji direktorja IJS, dr. Jadrana Lenarčiča in prof. dr. Jerneja Barbiča, ki je predavatelj na univerzi v Južni Kaliforniji.

099

Podelitev odlikovanja prof. dr. Antonu Mavretiču v Predsedniški palači

192

Nagovor predsednika Svetovnega slovenskega kongresa, dr.Borisa Pleskoviča ob odprtju konference

Prva okrogla miza konference se je osredotočila na odhajanje v tujino. O tem kakšne so izkušnje, pogoji, prednosti pa tudi težave pri študiju tujini smo slišali pester nabor izkušenj iz ust študentov, ki študirajo v ZDA in Veliki Britaniji. Okroglo mizo smo pripravili v sodelovanju z Društvom VTIS, vodil pa jo je predsednik VTISA, Igor Cesarec. Sodelujoči so odšli v tujino na študij iz različnih razlogov, vsi pa so se strinjali, da študij v tujini pomeni za posameznika neprecenljivo življenjsko izkušnjo ter priložnost za osebno in strokovno rast.

295

Okrogla miza – Odhod v Tujino

Sledila je druga okrogla miza, ki jo je vodil Rok Sekirnik in na kateri so sodelujoči spregovorili o svojih izkušnjah o vračanju v Slovenijo po študiju in delu v tujini. Na okrogli mizi smo hotel prikazati predvsem uspešne primere vrnitev, da bi spodbudili pozitivno miselnost in naravnanost pri premagovanju ovir. Predavatelji so si bili enotni, da je kljub vsem oviram in na prvi pogled neprijaznemu okolju do izobraženih v tujini, proaktivnost v tem procesu vračanja ključnega pomena ter da je za uspešno vrnitev potreben predvsem neprekinjen stik s Slovenijo in negovanje stikov, tako osebnih kot poslovnih.

Prof. dr. Anton Mavretič, je pričel drugi dan srečanja z izredno zanimivim predavanjem in mlade spodbudil k postopni gradnji svojih karier. Poudaril je pomembnost sposobnosti vodenja, reševanja težav in sprejemanja odločitev. Vsaka dobra zamisel pa mora biti podkrepljena z ustreznimi finančnimi viri.

Sledil je tematski sklop predstavitev mladih raziskovalcev in inovatorjev iz sveta in Slovenije, ki ga je vodil predsednik Društva mladih raziskovalcev Slovenije Miha Rihar. Predstavili so se mladi iz Slovenije in sveta, ki so na svojih področjih že poželi prve uspehe: Jan Habat (Toronto Business Academy), Tim Prezelj (študent mikrobiologije v Ljubljani), Miha Troha (Oxford University, modeliranje električnih omrežij), Izidor Flajšman (University of Southampton, študij računalništva v Veliki Britaniji), Tilen Kranjc (University College Dublin, avtomatska kvantitativna analiza slik v celični biologiji), Mitja Jermol (Unvescova katedra za odprte tehnologije, izobraževalne vire in učenje) ter Erik Švab (Euroservis – Italija, priložnosti financiranja projektov v sklopu programov EU).

644

Okrogla miza – Mladi raziskovalci
Zadnji tematski sklop te konference smo pripravili z namenom, da se ustvari prostor mreženja mladih talentiranih strokovnjakov in vrhunskih podjetij v Sloveniji, saj se pogosto zgodi, da imajo nekatera podjetja težave pri pridobivanju perspektivnega kadra, mladi pa ne vedo točno, katera podjetja najbolj iščejo določene profile za zaposlitev. Tako je Boris Pleskovič povezoval sklop, kjer so se predstavili uspešna in uveljavljena podjetja, večina izmed njih člani Kluba slovenskih podjetnikov. Povedali so s čim se ukvarjajo, kakšne dolgoročne cilje imajo in kakšne projekte načrtujejo v prihodnje ter kakšne kadre bodo zaposlovali v ta namen. Predstavila so se naslednja podjetja: Špica International, Yaskawa Slovenija, MIK Celje, Plastika Skaza ter Cosylab.

747

Okrogla miza – Predstavitev podjetij

Ponovno se je izkazalo, da so strokovna srečanja izredno koristna, obisk konference pa potrjuje, da se mladi v Sloveniji zavedajo pomena takih srečanj, saj se je tokratne konference udeležilo preko 180 slušateljev iz Slovenije, Italije, Irske, Velike Britanije, ZDA in Hrvaške.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo