Intervju: Domovina prednikov  bo tudi njegova domovina


Avtor: slovenci Datum: 2817 dni nazaj.


Milan Cvejoski je študent četrtega letnika splošne medicine na Medicinski Fakulteti Univerze v Ljubljani. Prihaja iz Makedonije, velik del družine pa živi v Sloveniji, kjer si želi ostati, saj ima slovenske korenine.

4Slika

Zakaj ste se odločili svojo kariero in življenje nadaljevati v Sloveniji?

Tu sem že četrto leto  in sem zelo zadovoljen, da sem izbral prav Slovenijo. Kvaliteta izobraževanja je tu veliko boljša kot v Makedoniji, všeč mi je tudi način življenja in razmišljanja, neprecenljive naravne lepote, športni duh Slovencev je nekaj, kar me vsak dan znova pozitivno preseneti.

Od kod izvira vaš rod?

Moj pradedek Ivan Bučar je bil rojen leta 1895 v Vrbovcih, majhni vasi v neposredni bližini Šentjerneja, kjer tudi dandanes živi en del moje družine. Leta 1928 je bil pradedek  zaradi neprijetnih in življenjskih okoliščin prisiljen iz Slovenije zbežati. Po desetletju nemirnega življenja si je končno ustvaril družino v Nišu v Srbiji. Leta 1945 je bila rojena moja stara mama, takrat Marija Bučar, danes Marija Todoroska. Po rodu je Slovenka, ampak je imela, ker je bila rojena v Srbiji, srbsko državljanstvo. Stara mama se je poročila v Makedonijo, kjer še danes živi. Moj pradedek Ivan Bučar je imel brata Franca Bučarja, ki je ostal v Sloveniji in njegovi potomci še vedno živijo v istem slovenskem kraju. Svoje sorodnike redno obiskujem in imam z njimi zelo dobre odnose. Posebej sem se zbližal s teto Martino Tršinar.

Kakšni so vaši načrti za prihodnost?
Po končanem študiju imam namen izobraževanje nadaljevati s specializacijo. Kirurgija je veja medicine, ki me zelo veseli. Zato že zdaj delam kot asistent pri operacijah na Onkološkem inštitutu v Ljubljani. Navdušili so me kirurgi, ki tam delajo. So zelo prijazni, potrpežljivi in mi veliko pomagajo pri učenju novih veščin in pridobivanju novega znanja. Zato imam  veliko željo tu nadaljevati  svojo specializacjo.

Vir: Blanka Markovič Kocen


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo