Intervju: Igor Zobin, vodja Simfoničnega orkestra Glasbene matice


Avtor: slovenci Datum: 2896 dni nazaj.


V veliki dvorani Slovenske filharmonije bo 30. junija ob 19:30  pod vodstvom Simona Krečiča premierno nastopil Vseslovenski simfonični orkester. Vseslovenski simfonični orkester je ustanovljen na pobudo Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu in  združuje slovenske glasbenike iz petih držav (Avstrija, Italija, Hrvaška, Madžarska, Slovenija) v skupnem projektu, ki skozi glasbo presega meje.

Pogovarjali smo se z Igorjem Zobinom, vodjo Simfoničnega orkestra Glasbene matice v FJK, profesorjem harmonike ter komorne igre in mednarodno priznanim glasbenikom.
Kaj vam pomeni ideja "Vseslovenski simfonični orkester" in zakaj ste se odločili sodelovati?

Zamisel orkestra vsebuje velik umetniško pedagoški ter socialno družbeni pomen. Možnost, da se kot Slovenci začutimo v tako plemenitem projektu, je z vseh vidikov primarne važnosti...osebna rast človeka, še posebno umetnika glasbenika, ne sme prezreti možnosti skupnega udejstvovanja, doživljanja. Sem ponosen na to, da bodo lahko naši učenci skupaj z nami še dlje utirali pot v svet slovenski kulturi.

Kakšne so vaše dosedanje izkušnje s Slovenci v zamejskem prostoru?

Sam sem del slovenskega zamejstva v Italiji, velike družine, ki hrabro dela na tem, da bi se slovenskost vedno bolj uresničevala. Najbolj me osrečuje dejstvo, ko grem na delavna potovanja izven zamejstva ali Italije, da globoko začutim občudovanje s strani tujih glasbenikov do nas, do vloge, ki jo kot zamejci imamo pri širjenju slovenske kulture ter svoje identitete v Italiji.

Slovenska glasba - kaj vam pomeni, kakšno ima prihodnost?

Kot otrok sem se glasbi približal hvala slovenski glasbi, seveda najprej ljudski. Zato mi osebno to veliko pomeni, saj sem to iskrico v sebi začutil ob poslušanju pristnih melodij v svojem jeziku..na nek način me je slovenska glasba peljala v svet! Kot profesionalen glasbenik bi pa slovenski glasbi dal le nasvet, naj se ne nikoli skriva, hkrati pa naj odprto prisluhne temu, kar se na glasbenem področju dogaja okrog po svetu. Srečen sem, da imamo Slovenci vrhunske glasbenike in inštitucije, ki se za to zavzemajo. Gotovo bo Vseslovenski orkester k temu močno pripomogel.

Kaj lahko pričakujemo 30. junija pod koncertnim odrom?

Prvi koncert bo hkrati prvi nastop novo nastale skupine; mislim, da bo koncert enkraten, ker bo na odru ne samo glasba temveč nov koncept prijateljstva, medsebojnega spoznavanja in občudovanja..skratka energija, ki jo lahko samo tak projekt vsebuje.

Vir: USZS


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo