Intervju – Valentina iz Brna: Čehi znajo veliko bolj uživati v življenju


Avtor: slovenci Datum: 2852 dni nazaj.


Primorka Valentina že skoraj dve leti živi na Češkem, natančneje v Brnu, kjer je kot znanstvenica in raziskovalka dobila delo v Mednarodnem kliničnem raziskovalnem centru. Kot pravi Valentina se je že dodobra navadila na življenje na Češkem, pogreša le prijatelje in družino. O vrnitvi v Slovenijo za zdaj ne razmišlja.

Brno 5

Kaj te je prineslo v Brno, kaj tam počneš?

V Brno me je pripeljala ponudba za delo, ki sem jo z velikim veseljem takoj sprejela. Po končanem doktoratu iz Biomedicine na MF UL sem namreč ostala brez dela in za skoraj leto dni dala znanost na stran. Malo zato, ker sem po pravici povedano potrebovala premor, po drugi strani pa zato, ker ni bilo veliko možnosti za nadaljevanje dela v moji stroki. Na žalost smo doktorji znanosti težko zaposljiv kader, kar sem na lastni koži začutila leta 2012, ko je bil sprejet rebalans za zmanjšanje financiranja javnemu sektorju, v katerega spadajo tudi raziskovalne institucije. In tako sem po zaključku doktorata in opravljenem MR-ju postala presežek. Po tistem sem poslala kar nekaj prošenj za delo, na večino katerih nisem nikoli dočakala odgovora. No, golo naključje me je nato pripeljalo do sedanjega mentorja (Dr. Gorazd Bernard Stokin), ki je v tistem času ravno sestavljal svojo raziskovalno skupino na Mednarodnem Kliničnem Raziskovalnem Centru v Brnu. Po pogovoru z njim sem nato opravila še formalni intervju z ostalimi sodelavci in ponujeno mi je bilo mesto raziskovalke. Aprila leta 2014 pa sem se preselila na Češko.

Kakšen je bil prvi stik z novo državo, kako si jo doživljala?

Prvi stik je bil izredno pozitiven. Takoj sem se počutila domače. Brno je po velikosti podoben Ljubljani. Lahko bi rekli, da gre za klasično avstro-ogrsko mesto, ki je zraslo ob reki Svratki. Mesto je prepoznavno po lepi gotski katedrali Petra in Pavla ter gradu Špilberk. Gre za univerzitetno mesto z dolgo tradicijo v tehničnih vedah in naravoslovju. Brno je namreč med drugim, mesto Gregorja Johana Mendla, očeta genetike na kar smo prebivalci naravoslovci zelo ponosni.

Mayo 2

Kaj najbolj pogrešaš iz Slovenije, kaj bi uvozila na Češko?

Slovenije ne pogrešam prav zelo, morda le zasnežene gore in seveda morje ob katerem sem zrasla. Uvozila bi vso družino in prijatelje:)

Kako bi primerjala življenje v Sloveniji in na Češkem? Lahko potegneš kakšne vzporednice in navedeš največje razlike?

Življenje je na Češkem po mojem občutku bolj kvalitetno. Cene in stroški so za približno 30% nižji kot v Sloveniji, a se za manj denarja dobi veliko več. Čehi znajo veliko bolj uživati v življenju kot Slovenci, so bolj pozitivno naravnani, ne jamrajo in ne tarnajo. V petek zvečer je brez rezervacije v mestu praktično nemogoče najti prosto mizo v restavraciji. Lokali so polni tako mladih kot starih, ki se ob koncu delovnega tedna radi sprostijo v dobri družbi, hrani in pivu. Čehi se za vikend radi odpravljajo na družinske izlete v naravo. Radi dobro jedo in seveda obožujejo pivo, kar se v deželi kjer je le-to ceneje od vode zelo opazi. Pozna se da ni evra. Brezposelnost je relativno nizka, rodnost visoka. V Brnu je odličen in pester kulturni program. Sama redno zahajam na balet ali opero v mestna gledališča. Skratka super je!

Brno 4

Se Slovenci združujete, organizirate kakšna srečanja, dogodke? Kako ohranjaš stik s Slovenijo in domačimi, kako pogosto se vračaš v domovino?

Priznati moram, da nimam veliko stikov s Slovenci. Z izjemo nekaterih, ki sem jih večkrat srečala na prevozih, jih ne poznam prav veliko. Sicer je kar nekaj študentov na Erasmus izmenjavi a gre za precej mlajšo generacijo, s katero se ne srečujem prav pogosto. Imam srečo, da delam v izredno mladem in pozitivnem mednarodnem kolektivu, s katerim pogosto preživljam prosti čas, ki ga pa sicer nimam prav veliko na razpolago. Stike z domačimi ohranjam pred vsem preko Skypa in socialnih omrežji. Vračam se vsaj enkrat mesečno, ampak najbolj sem vesela ko me pridejo družina in prijatelji obiskat v Brno.

Kakšni so tvoji načrti za prihodnost, se nameravaš vrniti ali te mika življenje v tujini?

Nimam še čisto začrtanih planov za prihodnost, živim za tukaj in sedaj. Na življenje v tujini sem se že toliko navadila, da se sploh ne spomnim kako je živeti drugače:) O vrnitvi v Slovenijo trenutno ne razmišljam, me veliko bolj mika tujina.

AAIC2

Besedilo: Andreja Jernejčič

Slike: Osebni arhiv Valentine


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo