Italija naj ratificira listino o manjšinah


Avtor: U.S. Datum: 2104 dni nazaj.


Poziv visokega komisarja OVSE Lamberta Zannierja v Vidmu ob navzočnosti Danila Türka

26 let po njenem sprejetju Italija še ni ratificirala Evropske listine o regionalnih ali manjšinskih jezikih, je včeraj v Vidmu opozoril visoki komisar za narodne manjšine pri Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) Lamberto Zannier. Italijanski diplomat je nastopil na konferenci, ki sta ga OVSE in italijansko zunanje ministrstvo priredila ob 10-letnici bocenskih priporočil, t. j. dokumenta, ki so ga pred desetimi leti sprejeli v Bocnu z namenom, da državam pokažejo pravo pot, kako do najboljšega varovanja narodnih manjšin. »Današnji posvet je priložnost, da spomnimo parlament na pomen, ki ga imajo konkretna dejanja pri varovanju pravic in negovanju kulture manjšin,« je poudaril Zannier.

Danila Türka je v Vidmu pozdravil tudi predsednik deželne vlade Massimiliano Fedriga (Foto FJK)

Posveta v Vidmu so se udeležile delegacije 57 članic OVSE-ja, osrednji gost pa je bil nekdanji slovenski predsednik Danilo Türk. Ta je v svojem nastopu postavil mejo ločnico med avtohtonimi manjšinami in novonastalimi skupnostmi, ki so posledica migracij. »Prioriteta zgodovinskih manjšin je ohranjanje etnične, jezikovne in kulturne identitete, medtem ko je glavna skrb novih migracijskih skupin povsem drugačna, in sicer potreba po socialni vključitvi v družbo, v katero so pravkar prišli,« je dejal Türk, ki je opozoril, da so pri integraciji ključni jezikovna vzgoja, kulturna občutljivost in skrb za primerna delovna mesta.

Primorski dnevnik


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo