Pot spominov in tovarištva ali Pot ob žici je 32,5 km dolga pot okoli Ljubljane. Med drugo svetovno vojno je bila od 23. februarja 1942 do 1945. leta Ljubljana ograjena z bodečo žico. Žico so postavili italijanski okupatorji, vendar so kljub temu ranjenci, partizani in prebivalci, ki niso imeli pravilnih dokumentov, po skritih poteh našli izhode. Po končani vojni je prav zaradi tega postala ta z žico ograjena pot simbol kljubovanja in maščevanja okupatorju.

Letos je potekal 61. pohod Pot ob žici. Ob 8. uri zjutraj je iz osmih kontrolnih točk odšlo na pot mnogo tistih, ki so s prehojeno daljšo ali krajšo razdaljo želeli biti del te enkratne prireditve.

Društvo Slovencev RS Triglav Banjaluka je v letošnji program svojih dejavnosti vključilo tudi aktivno sodelovanje učencev dopolnilnega pouka slovenščine in starejših članov društva na tem tradicionalnem pohodu. Članice društva Gospava Tomašević, Nada Vatovec in Marija Petković so za prehojenih 5 km dobile značke, Jana Petković in Goran Petković sta za 32,5 prehojenih km dobila medalji.

Društvo Slovencev RS Banjaluka