Moška pevska skupina Društva Slovencev Kredarica iz Novega Sada je bila od 20. do 22. oktobra 2017 na gostovanju v Komnu v Sloveniji in v Pulju na Hrvaškem. Koncerta sta sodila v okvir projekta društva, ki ga je podprl Urad za Slovence po svetu.

Prvi koncert je bil 20.oktobra v prostorih OŠ Antona Šibelja – Stjenka. Slovence iz Srbije je gostilo Kulturno društvo Cominum oziroma člani njegovega mešanega pevskega zbora.

Drugi koncert je bil 21. oktobra v Pulju, v cerkvi sv. Franja. Zgodil se je med prireditvijo Dnevi slovenske kulture, ki jo je organiziralo več slovenskih društev v hrvaški Istri.  Novosadčani so bili gostje Slovenskega kulturnega društva Istra iz Pulja. Na tem koncertu je poleg novosadske skupine sodelovala tudi Ženska vokalna skupina Mezzo iz Novega mesta.

Koncerta sta bila zelo uspešna. Občinstvo je zelo pohvalilo intonacijo, muzikalnost, fraze in izgovor slovenskega jezika. Vsakemu nastopu je sledilo ploskanje in nekajkratne zahteve po “bis” oziroma še.

Po koncertih je bil čas druženje in pogovor o sodelovanju v prihodnje. V društvu Kredarica se za gostoljubje zahvaljujejo predstavnici puljskega društva Vesni Vukšinić Zmaić in drugim članom ter predstavnici komenskega društva in zbora Ingrid Tavčar. Za uresničitev gostovanja se zahvaljujejo Uradu Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu ter vodji projekta Đorđetu Veselinovu.

mag. Borut Pavlič,

umetniški vodja MoPS