Izšel je Dom št. 18/2017


Avtor: U.S. Datum: 2380 dni nazaj.


Kulturno verski petnajstdnevni časnik iz Čedada (več na http://www.dom.it/) v izdaji z dne 15. oktobra izpostavlja velike novosti v župnijah Benečije in Rezije. Podutana, Sriednje, Liesa in Dreka bodo imele novega župnika. Iz Sappade prihaja 46-letni duhovnik Michele Molaro; župnik Federico Saracino bo zapustil Nediške doline in se premestil v Fojdo in Čampej; v Reziji bo za novega vikarija prišel najmlajši duhovnik videnske nadškofije, 28-letni g. Alberto Zanier.

V uvodniku odgovorni urednik msgr. Marino Qualizza poudarja, da je zaradi pomanjkanja župnikov v Nediških dolinah avtarkija na obzorju

Na prvi in v notranji strani obširen članek in slike o sedemdesetletnici treh kulturnih delavcev Giorgia Banchiga, Riccarda Ruttarja in Bepa Qualizze, aktivnih sodelavcev Doma, ki smo jo praznovali 7. oktobra pri slovenski maši v župnijski cerkvi v Špetru.

Na verski strani je v ospredju vrnitev katekizma po slovensko v Benečijo, v župnije Špeter, Podutana in Fojda, na pobudo staršev, v sodelovanju z združenjem Blankin in s katehetinjo Anito Bergnach.

Sedež Nediške medobčinske teritorialne unije bo v Čedadu, v stavbi Čedajske ljudske banke. Stavbi v Špetru, bivšemu sedežu Gorske skupnosti Ter-Nediža-Bardo, tvega zaprtje, kljub temu, da je moderna stavba, ki je zahtevala znatno naložbo.

V Teru v Terskih dolinah je v načrtu prenova vaškega trga brez bencinske črpalke, edine v celi dolini.

Bodo otvorili, v saboto 14. Oktobra, na Solbici, v dolini Rezije, nov sedež Muzeja rezijanskih ljudi, ki so ga umestili v hišo Buttolo Ploc.

V šolah Kanalske doline je za otroke pouk slovenščine stekel tudi letos. Rešitev so našli po nedavnem srečanju v Ovčji vasi med ministrom za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazdom Žmavcem in predstavniki združenja Cernet, kulturnega centra Planika, Sveta slovenskih organizacij in Slovenske kulturno gospodarske zveze.

Žarko Trušnovec, načelnik Gorske reševalne službe Tolmin, je v Pinzolu, v pokrajini Trento, prejel prestižno mednarodno nagrado za solidarnost, ki jo podeljuje mednarodna komisija za reševanje v gorah Icar.

»Za Dreko/Grmek in za Savognese težek začetek«, je naslov v ospredje na športni strani.

Se nadaljuje pripoved v stripu o drugi svetovni vojni na podlagi dnevnikov g. Antona Cuffola (1889-1959).

Na zadnji strani je vabilo na Burnjak, ki bo v nedeljo, 15. oktobra, v Gorenjin Tarbju. Ob tem so navedeni burnjaki v Terski dolini, pobude v duhu solidarnosti in domače gastronomije.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo