Jessica Jagec: »V Sloveniji se preveč kreativnih del pričakuje zastonj.«


Avtor: slovenci Datum: 2887 dni nazaj.


Slovenski modni oblikovalki Jessici Jagec so se v Londonu odprle priložnosti, o kakršnih mnogi kreatorji le sanjajo. Vzorce, ki jih oblikuje, so uporabili pri znanih blagovnih znamkah, kot so H&M, Calvin Klein, Urban outfitters, Thakoon, Under armour in Juicy Couture.

Kaj je bil glavni razlog, da ste se odločili zapustiti Slovenijo?

Čeprav mi je bila Anglija vedno zanimiva in me je tja vleklo, nisem vedela, da se bo zgodilo tako spontano in hitro. Odšla sem na “internship” preko študijskega programa Erazmus k podjetju Mirjam Rouden, ko pa je po štirih mesecih prišel čas za vrnitev, so mi ponudili službo. Seveda sem sprejela in se tako nisem več vrnila v Slovenijo.

Zakaj ste izbrali prav London in ne, denimo, Milana, New Yorka …?

V London sem se zaljubila že, ko sem ga obiskala prvič turistično. Milano mi je bil vedno všeč in sem bila tam kar nekajkrat, a se mi je zdelo, recimo, težje, ker ne znam jezika. Tudi New York mi je všeč in ga obiščem kar pogosto, živela pa tam verjetno ne bi. Evropa mi je bolj pri srcu.

Kako ste se navadili na življenje v britanski prestolnici?

Počutim se kot doma. Vse mi je popolnoma naravno, v službo se vozim z avtom in niti ne razmišljam več, da v bistvu živim v Angliji … Navadiš se in novo okolje čez čas postane tvoj dom.

Angleži veljajo za precej hladne ljudi – ste tudi vi dobili tak vtis?

Meni se predvsem zdijo zelo vljudni in prijazni. Hladni se mi niti ne zdijo, le globlje vezi je mogoče malo težje navezati. Sicer je pa London zelo multikulturno in barvito mesto, polno različnih nacionalnosti.

Ali ste v Londonu srečali Slovence, z njimi morda celo sodelovali?

S Slovenci v Londonu nisem sodelovala, imam pa mnogo prijateljev. Kar nekaj Slovencev je tukaj, še posebej iz kreativnih industrij.

Kaj natančno obsega vaše delo?

Ustvarjam dizajne za potisk blaga, naš studio Keelergordon pa avtorske pravice proda znamkam. Oni potem potiskajo blago in naredijo oblačila. Veliko torej rišem, fotografiram, slikam in potem oblikujem vzorce v “photoshopu”.

Kakšni so pogoji za delo v primerjavi s slovenskim poslovnim okoljem?

Glavna razlika je predvsem to, da pri nas načeloma ni kreativnih služb z osemurnim delavnikom. Tukaj je služba oblikovalca strukturno zelo podobna slovenski službi administratorja, na primer. Zdi se mi, da v Sloveniji vse skupaj bolj temelji na projektih, predvsem pa se čisto preveč kreativnih del pričakuje zastonj. Vse skupaj je razvrednoteno.

Ali spremljate modno industrijo v Sloveniji? Koliko sledimo svetovni modi?

Ja, seveda. Slovenija ima kar nekaj nadarjenih oblikovalcev, a zadnje čase opažam, da se jih veliko seli v tujino. Predvidevam, da iz istega razloga kot jaz. Škoda je, da v Sloveniji ni nobene možnosti za neko resnično produkcijo doma, kaj šele globalno. Ker kvalitetni dizajn zagotovo imamo.

Kako pogosto in ob kakšnih priložnostih se vračate domov?

Zelo spontano, pridem kakih dvakrat na leto, imam pa v Londonu veliko obiskov. Prijatelji, starši, celo babica me je obiskala dvakrat. Dandanes z vso razpoložljivo tehnologijo ni tako težko. Le to, da božič preživljam v Angliji, ni idealno, ampak takrat imamo pač zaradi januarskih sejmov v Parizu in New Yorku najbolj zapolnjene urnike..

Kaj pogrešate v Angliji?

Družino in prijatelje. Vse drugo imam tukaj …

Mnogi mladi sanjajo o tem, da bi odšli v tujino in … uspeli. Kaj je po vaših izkušnjah ključ do uspeha?

Zdi se mi, da sem imela srečo. Šlo mi je dokaj po maslu, vendar sem po naravi taka, da vprašam. Vse je odvisno od tega, kakšna pričakovanja imajo ljudje in koliko so pripravljeni narediti, da sledijo svojim sanjam.

Pa bi lahko za vedno ostali v Londonu? Ali vas domotožje vleče, da bi se vrnili v Slovenijo?

Mislim, da bom ostala. Na tej točki si ne predstavljam, da bi se preselila nazaj v Slovenijo. Gotovo bom čez čas, ko bom malo bolj fleksibilna z dopustom, prihajala pogosteje, ampak za stalno se verjetno ne bom vrnila. Seveda domotožje pride, ampak svoje drage dokaj pogosto vidim, pogovarjamo pa se vsak dan.

Besedilo: Blanka Markovič Kocen

Foto: Jessica Jagec Facebook

12485985_10154231583795839_5283541562696835856_o


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo