Jože Plečnik, arhitekt. Ljubljana – Praga – Beograd.


Avtor: U.S. Datum: 2319 dni nazaj.


V Beogradu je prejšnji teden, 7. in 8. decembra 2017, potekala prireditev z naslovom "Jože Plečnik, arhitekt. Ljubljana – Praga – Beograd." Skupaj sta jo pripravila nacionalna sveta slovenske in češke narodne manjšine v Srbiji.

O prireditvi je obširno poročal beograjski dnevnik Politika.

O prireditvi je obširno poročal beograjski dnevnik Politika.

V Ustanovi kulture Parobrod je v četrtek umetnostna zgodovinarka Ana Kocjan predavala o Plečnikovem življenju in delu. Predsednik Nacionalnega sveta češke manjšine v Srbiji, prof. dr. Jože Sivaček, je predstavil črtice iz arhitektovega življenja v Pragi. Sledil je ogled filma „Golijati sa Crvenog Krsta“ režiserke Olivere Pančić, nato pa otvoritev razstave plakatov, posvečene delu J. Plečnika v Beogradu, ki ista jo izdelala umetnika Marija Vauda in Nikola Pilipović.

V Cerkvi Sv. Antona Padovanskega, edini stavbi v Beogradu, ki jo je načrtoval Plečnik, je bila v petek na sporedu predvsem glasba. Ekumenski pevski zbor je zapel tri pesmi (slovensko narodno, katoliško in pravoslavno). Prof. Višnja Dimitrijević je izvedla tri skladbe na orglah. Vmes je duhovnik Ilija Alandžak predaval o gradnji cerkve.

Prireditve so se udeležili predstavniki Slovenije in Češke, cerkve, medijev in številni drugi obiskovalci.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo