Jože Rožanec, strokovnjak na področju strojnega učenja


Avtor: U.S. Datum: 1654 dni nazaj.


Vrhunski strokovnjaki se vračajo v Slovenijo


Kaj pomeni besedna zveza ‘machine learning engineer’? Povezana je z umetno inteligenco in prvim gostom oddaje Slovencem po svetu, Jožetom Rožancem. Po rešitvi tega vprašanja smo se podali na področje naše nekdanje skupne države – najprej v Rumo, nato pa še v Sarajevo, kjer naši rojaki na številnih prireditvah zgledno skrbijo za ohranjanje slovenske kulture in identitete.

Machine Learning Engineer’ je tudi poklic, s katerim se ukvarja naš tokratni prvi sogovornik, Jože Rožanec. In prav ta ga je pripeljal iz rodne Argentine nazaj v domovino njegovih prednikov, Slovenijo.

V Srbiji deluje 16 slovenskih društev, eno izmed njih je tudi Društvo Slovencev Emona v Rumi, ki je pred nedavnim zaznamovalo okroglo obletnico delovanja. Ob tem so pripravili tudi kulturno zabavno prireditev, sicer pa je prav slovenska kultura tisto kar jih najbolj druži. Lili Brunec je ob tej priložnosti poklicala predsednika društva Emona Zorana Jovičiča, ki v Sremu poučuje tudi slovenski jezik in kulturo .

Letos mineva 85 let, odkar je bilo v Sarajevu ustanovljeno Slovensko kulturno društvo Cankar. To je najprej delovalo do leta 1941, potem od leta 1945 do 1951, tretjič pa je svoj zagon doživelo ravno sredi vojnega časa, leta 1993. Vse od takrat društvo skrbi za številne dejavnosti, med katerimi je tudi mednarodno srečanje slovenskih zborov, ki je pri njih obarvalo zadnji septembrski vikend. Kako je bilo, je predsednica društva, gospa Verica Đindo, povedala Mojci Delač:

Še nekaj kratkih novic:

Slovensko-avstralsko akademsko društvo in Slovensko-avstralska gospodarska zbornica skupaj z Društvom v tujini izobraženih Slovencev (Društvo VTIS) vabi na 3. Konferenco o raziskovalno-poslovnem sodelovanju med Slovenijo in Avstralijo, ki se bo odvijala 22. novembra 2019 v Sydneyu. Konferenca bo vključevala jutranje mreženje, popoldanska predavanja z lahkim kosilom in večerni sprejem. Za dodatne informacije ali morebitno sodelovanje pri dogodku se lahko obrnete na vodjo konference Mateyo Slobodnik. (mateya.slobodnik@saaa.si ali 0404 131 621)

V Splitu je minulo nedeljo potekala prireditev Oljke, rožmarin in sol. Prireditev je organiziralo Slovensko kulturno društvo Triglav, ki že 27 let skrbi za ohranjanje slovenske identitete, kulture in jezika na tem območju. Na prireditvi so nastopali domači pevski zbor Triglav in tri glasbene skupine iz Nove Gorice. Prireditev je bila v splitskem Mladinskem gledališču. Med obiskom slovenske skupnosti na Hrvaškem v Splitu, si je ob tej priložnosti državna sekretarka Olga Belec ogledala tudi prostore Slovenskega kulturnega društva Triglav.

Društvo Slovencev Planika je istega dne organiziralo 12. tekmovanje v nordijski hoji. Tekmovanje se je tradicionalno odvijalo na izletišču Babatovo, vreme je bilo, kakor poročajo, sončno in zelo toplo. Stezo ob reki Tisi, ki je dolga 7 km, so prehodili udeleženci v štirih skupinah: otroci, mladostniki, ženske in moški. Prav vsi so tekmo zaključili brez težav, sporočajo organizatorji.

Več v oddaji: Slovencem po svetu (Radio Prvi)


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo