Jožef, Dolfo in Dolfič


Avtor: U.S. Datum: 1960 dni nazaj.


Gunter Demnig je v Doberdobu in na Poljanah položil še tri tlakovce spomina.

Jožef Ferfolja iz Doberdoba in Dolfo Lavrenčič s Poljan delita podobno, tragično usodo; oba sta imela po sedem otrok, oba sta umrla v koncentracijskem taborišču. Med drugo svetovno vojno sta bila deportirana tudi dva njihova sinova - Pepi Ferfolja se je srečno vrnil iz Cottbusa, medtem ko je Dolfič Lavrenčič umrl skupaj z očetom Dolfom v Buchenwaldu.

Gunter Demnig. Foto: BUMBACA

Na pobudo slovenskega katoliškega društva Hrast in sekcij VZPI-ANPI Doberdob in Dol-Jamlje so ob pokroviteljstvu občinske uprave prvi tlakovec spomina v doberdobski občini položili lani, ko so se spomnili na Andreja Frandoliča - Korenjavčevega, ki je bil leta 1945 umorjen v koncentracijskem taborišču Dachau. V ponedeljek so postavili še tri tlakovce. Prvega v Doberdobu. Z njim so se spomnili na Jožefa Ferfoljo - Petelučevega, rojenega leta 1902, pripadnika narodne zaščite, ki je bil med vojno pregnan v Dachau, kjer je umrl 29. deecmbra 1944. Takrat so Nemci odpeljali v taborišče tudi njegovega komaj 16-letnega sina Pepija, ki se je ob zaključku vojne srečno vrnil domov iz Cottbusa, kjer je opravljal prisilno delo. Pepi je umrl ravno pred nekaj tedni. »Jožef je doma pustil ženo Doro, s katero je poleg Pepija imel še šest otrok - Milka, Marijo, Ado, Dino, Vilmo in najmlajšega Karla,« je med včerajšnjo svečanostjo povedal Mario Lavrenčič, predsednik sekcije VZPI-ANPI Jožef Srebrnič iz Doberdoba, medtem ko je navzoče v imen društva Hrast nagovoril njegov predsednik Cristian Lavrenčič. Pojasnil je, da so k projektu nemškega umetnika Gunterja Demniga Stolperstein pristopili lani in da v prihodnje nameravajo tlakovce položiti v spomin na prav vse žrtve nacifašističnih taborišč iz doberdobske občine.

Na Poljanah so se spomnili Rudolfa Lavrenčiča očeta - Dolfa, rojenega leta 1895, in Rudolfa Lavrenčiča mlajšega - Dolfiča, rojenega leta 1924; oba sta umrla marca 1945 v Buchenwaldu. Dolfo oče je bil pripadnik narodne zaščite, Dolfič sin pa je bil borec tržaške udarne brigade. Družina Valentinčkova je poleg njiju izgubila še najmlajšega brata Rudolfa starejšega, Maria, ki je kot partizan Gregorčičeve brigade padel pri Novakih pri Cerknem leta 1944. Dolfo starejši je doma pustil ženo Luvižo in drugih šest otrok - Pirino, ki je tudi sama bila partizanka kurirka, Cveto, Pepeta, Marico, Pavlo in najmlajšega Bruna. Tri kamne spomina v Doberdobu in na Poljanah je položil nemški umetnik Gunther Demnig. Na obeh svečanostih je ob spremljavi harmonikarja Vilijema Gergoleta zapela Zora Černic.

Danjel Radetič,

Primorski dnevnik


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo