Juan Vasle ob 25. obletnici samostojnosti s koncertom na veleposlaništvu v Washingtonu


Avtor: slovenci Datum: 2938 dni nazaj.


Washington - V počastitev 25. obletnice samostojnosti Slovenije je veleposlaništvo v Washingtonu v torek pripravilo koncert pevca ljubljanske operne hiše Juana Vasleta. Recital je bil del programa 22. koncertne sezone Embassy Series, v katerem veleposlaništvo sodeluje že peto sezono zapored.

ZDA, Washington. Sprejem v cast dneva drzavnosti in dneva oborozenih sil ter zakljucka slovenskega predsedovanja EU na slovenskem veleposlanistvu v Washingtonu. Foto: Robert Poredos/STA

Slovensko veleposlaništvo v Washingtonu. Foto: Robert Poredos/STA

Vasle je predstavil program, ki je vključeval priredbe slovenskih ljudskih pesmi, skladbe slovenskih skladateljev iz obdobja romantike in vidnejših slovenskih skladateljev 20. stoletja. Poleg tega je interpretiral nekaj opernih arij klasičnega repertoarja za basbariton ter nemške in argentinske skladbe. Na klavirju ga je spremljal George Peachey.

Prireditve se je udeležilo okoli 90 gostov, med njimi nekdanji veleposlanik v Sloveniji Allan Wendt ter 30 članic združenja s področja medicine in farmacije Healthcare Businesswomen Association.

Koncert je bil eden osrednjih dogodkov programa Evropskega meseca kulture, ki so ga že četrto leto zapored pripravila veleposlaništva članic EU v Washingtonu v sodelovanju z uglednimi partnerji na področju kulture. Z različnimi prireditvami, razstavami in koncerti se v maju na različnih lokacijah po prestolnici ZDA predstavlja vseh 28 držav članic EU.

Basbaritonist Juan Vasle se je rodil v Buenos Airesu v Argentini. Pevsko diplomo si je pridobil na Visokem inštitutu za umetnost (Instituto Superior de Arte) v Teatru Colon v Buenos Airesu. Izpopolnjeval se je v Münchnu, Londonu, na Dunaju in v Ljubljani pri Ernstu Haefligerju, Antonu Dermoti, Heather Harper in Ferdinandu Radovanu.

Nastopal je kot operni in koncertni pevec v Teatru Colon in v drugih južnoameriških gledališčih. Leta 1988 je bil finalist mednarodnega pevskega natečaja Luciano Pavarotti v Filadelfiji v ZDA. Od leta 1990 je stalni član solističnega ansambla SNG Opera in balet Ljubljana, kjer je odpel vrsto pomembnih basovskih vlog. Leta 2010 je prejel Betettovo nagrado za umetniške dosežke v glasbeni poustvarjalnosti. (Vir: STA)


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo