Jure Leskovec


Avtor: U.S. Datum: 2059 dni nazaj.


Izredni profesor na univerzi Stanford, Chief Scientist na Pinterestu in član odbora direktorjev Ameriško-slovenske izobraževalne fundacije (ASEF)

Na Univerzi v Ljubljani sem leta 2004 diplomiral iz računalništva. Med študijem sem sodeloval pri številnih raziskovalnih projektih na Inštitutu Jožefa Štefana. Izobraževanje sem nadaljeval na Carnegie Mellon University, kjer sem leta 2008 doktoriral s področja strojnega učenja. V času doktorskega študija sem delal v raziskovalnih oddelkih Intela, Microsofta in Yahooja. Od leta 2009 sem profesor računalništva na univerzi Stanford. Izven akademskega področja sem leta 2014 ustanovil podjetje Kosei, ki se je specializiralo na področju pametnega oglaševanja. Leta 2015 je podjetje kupil Pinterest, kjer sem danes zaposlen kot glavni znanstvenik (Chief Scientist). Moje raziskave se osredotočajo na modeliranje družbenih in informacijskih omrežij, njihovega razvoja in difuzije informacij ter vpliva na njih. Raziskujem probleme, ki so posledica “Big Data”, interneta in internetnih medijev. Skupaj s Facebookom smo raziskovali viralnost na spletu – kdaj članki, slike in videi postanejo viralni in se začnejo hitro širiti na socialnih omrežjih. Razvijali smo tudi računalniške sisteme, ki samodejno optimizirajo viralnost zgodbe v smislu, kdaj in kako bi jo napisali ter kje bi jo objavili, da bi bila čim bolj odmevna na spletu.

Ob vseh obiskih tujine se vsako leto nekaj novega naučiš, spoznaš nove ljudi, nove načine razmišljanja in pridobiš reference, da si pripravljen za naslednji korak. Prvič sem šel v ZDA kot srednješolec preko računalniškega tekmovanja. Ker sem bil zelo uspešen, sem šel za nagrado za dva meseca v Silicijevo dolino, kjer me je na letališču počakal France Rode, velik Slovenec. To je bila moja prva izkušnja z mentorstvom. Ta izkušnja me je popolnoma prerodila. Mentorji te usmerjajo in te naučijo pravega načina razmišljanja.

Ustanovili smo Ameriško-slovensko izobraževalno fundacijo (ASEF), ki se trudi mladim Slovencem dajati priložnosti, da gredo v tujino, se naučijo novih stvari in tam spoznajo zanimive in uspešne ljudi. Štipendisti fundacije ASEF spoznajo slovensko skupnost v ZDA in se povežejo s slovenskimi profesorji, ki delujejo na ameriških univerzah. S tem pridobijo nove povezave tudi tamkajšnji profesorji, ki se preko študentov povežejo s profesorji s slovenskih univerz. Skozi svoje delovanje ASEF ustvarja nov pretok znanja. Verjamemo, da imajo izkušnje iz tujine in izmenjave velik pozitiven vpliv na Slovenijo. Študentom želimo omogočiti izkušnjo tujine, da se tam odprejo, razvijejo in potem ta svoj potencial prinesejo nazaj domov v Slovenijo.

Svoje delo želim opravljati dobro, pošteno in iskreno. Motivirajo me reševanje in iskanje zanimivih znanstvenih problemov ter vzgajanje naslednje generacije znanstvenikov. Slednje se trudim podpirati in jim dajati priložnosti, da se izkažejo. Njihov uspeh je moj uspeh. Vidim se v vlogi mentorja in spodbujevalca, ki lahko mlade nauči svojstvenega načina razmišljanja.

Do Slovenije čutim pozitivna čustva. Rad se vračam v Slovenijo in se trudim ohranjati stik z njo. Trudim se odpirati vrata mladim Slovencem, ki želijo razvijati svoje talente. Slovenci smo pridni, marljivi, zelo "brihtni". Poleg tega, da smo učljivi, smo tudi razmišljujoči ter zato nepopustljivi in uspešni na različnih področjih. Uspešnost Slovenije se lepo kaže tudi v športnih dosežkih, kjer je še posebej vidna slovenska vztrajnost.

Več si lahko ogledate v spodnjem intervjuju z dr. Leskovcem.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo