Kaj lahko storimo za Slovence po svetu?


Avtor: U.S. Datum: 2109 dni nazaj.


V oddaji "Pogovor o ..." na Radiu Ognjišče sta 1. julija 2018 gostovala Vodja konzularne službe na zunanjem ministrstvu Andrej Šter in dolgoletni izseljenski duhovnik p. Ciril Božič.

Gosta v oddaji p. Ciril Božič in Andrej Šter z novinarjm Tonetom Gorjupom. Foto © Marija Anžič

Oddajo lahko poslušate tukaj: http://radio.ognjisce.si/sl/204/utrip/27550/

Daljši opis:

Prejšnjo nedeljo smo se pri mašah spomnili na naše rojake, ki živijo po svetu. Tudi zato smo zadnji »Pogovor o« namenili skrbi države Slovenije in Cerkve za naše izseljence. Vodja konzularne službe na zunanjem ministrstvu Andrej Šter in dolgoletni izseljenski duhovnik p. Ciril Božič sta predstavila svoja prva srečanja z izseljenci, delo, ki ga opravljata, svoj pogled na aktualna vprašanja, ki jih zadevajo in tudi, kaj mi lahko storimo za tiste, ki živijo daleč od domovine.

P. Ciril Božič že od leta 1982 s prekinitvami skrbi za rojake v Avstraliji. Trenutno je voditelj slovenskega misijona v Melbournu. Poleg tega zadnja leta v tamkajšnji nadškofiji kot generalni vikar za vse narodne skupine priseljencev skrbi za povezavo med njimi in nadškofom. V oddaji je predstavil svoje delo, ki poleg pastoralne oskrbe rojakov zajema tudi kulturno, socilano in narodnostno dimenzijo. Govoril je o spremljanju rojakov pred desetletji in danes, ki se je precej spremenilo ter o težavah, s katerimi se srečujejo. Vodja konzularne službe, svoj čas tudi notranji minister, Andrej Šter, pa je najprej opozoril, da Slovenci na tujem pogosto bolj cenijo našo kulturo, jezik, domovino, krščansko tradicijo, pa tudi mlado državo, kot mi, zato se lahko učimo od njih. Del tega, kar predstavlja vez med domovno in rojaki po svetu, je urejanje njihovega statusa. Omenil je, da pri izseljencih še vedno ostaja del nezaupanja in prejšnjih časov, saj vemo kak odnos je imela do njih nekdanja država. Spregovoril je o novih oblikah povezovanja zlasti mladih rojakov na tujem, ki niso pripravljeni vsak teden prihajati v slovensko skupnost, pa naj bodo to društva ali cerkvene skupnosti. Vezi z rojaki krepijo prek svetovnega spleta.

Oba sogovornika sta omenila dobre izkušnje in nujnost sodelovanja Cerkve in države pri skrbi za izseljence. Ker so počitniški dnevi, smo ju vprašali tudi, kaj mi lahko ponudimo rojakom, ki v teh dneh prihajajo na obisk domov. Andrej Šter je med drugim omenil, da jim pomagamo s tem, da si vzamemo čas zanje, jim pomagamo pri iskanju sorodnikov ali iskanju podatkov o njih, morda pri urejanju dokumentov na upravnih enotah, saj se težko znajdejo zaradi naše zapletene zakonodaje… P. Ciril Božič pa je ob svoji izkušnji izseljenstva povedal, kaj mu je najdražje, kaj si rojaki želijo ob obisku domovine. Najprej je to obisk domačega kraja, srečanje z domačimi, če jih še imajo, spoznavanje lepot Slovenije in romanje na eno izmed domačih božjih poti. Oddaji »Pogovor o« lahko prisluhnete v našem audio arhivu, ki je po novem nekoliko spremenjen ali zgoraj v zvočni priponki.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo